Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- Vier je rondingen: Kate Winslets virale oproep tot zelfliefde
Vier je rondingen: Kate Winslets virale oproep tot zelfliefde
Heb je deze week het inspirerende interview van Kate Winslet voorbij zien komen? Haar krachtige oproep om trots te zijn op je rondingen gaat inmiddels viraal. Met meer dan 5,3 miljoen views op Instagram, moedigt ze vrouwen aan om hun eigen schoonheid te vieren en zich niet druk te maken over vetrolletjes.
Tijdens de opnames van haar nieuwe film 'Lee', waarin ze de rol speelt van de Amerikaanse oorlogsfotografe Elizabeth 'Lee' Miller, kreeg Winslet de vraagt om rechtop te zitten om haar vetrolletjes te verbergen. Ze weigerde resoluut. "Lee doet geen pilates en drinkt wijn, eet kaas en brood. Waarom zouden we dat verbergen?”, benadrukte ze. Ze roept vrouwen op om hun "echte vormen" te omarmen en niet bang te zijn voor labels. "Het leven is te kort om je zorgen te maken over je lichaam. Ik wil genieten van mijn leven zonder me druk te maken over wat anderen denken."
Winslet staat al jarenlang bekend om haar strijd tegen body shaming. Zo weigerde ze dat een beeld van haar buik werd geschrapt uit een seksscène . "Laat het maar zien, dit is hoe echte vrouwen eruitzien.", zei ze. En laten we eerlijk zijn: wie van ons heeft zich nog nooit druk gemaakt over het getal op de weegschaal?
Ik wel, en veel van mijn vriend(inn)en ook. Het is verschrikkelijk om te horen welke haatdragende taal sommige vrouwen gebruiken om over hun lichaam te praten: 'walvis', 'kwabben'. Het is absurd om te geloven dat een paar kilo’s extra je geluk in de weg zouden staan.
Onrealistische normen
Vanaf jonge leeftijd krijgen kinderen al te maken met rigide schoonheidsnormen. De schoonheidsindustrie legt vooral vrouwen onrealistische en onhaalbare normen op. Dit zuigt energie weg van wat er echt toe doet, zoals zelfzorg of zelfs financiële stabiliteit. Ondanks de groei van de body positivity-beweging blijft het slankheidsideaal overheersen. Wat vroeger ‘afvallen’ heette, noemen we nu 'gezondheid' of 'welzijn', maar de obsessie blijft hetzelfde.
Veel vrouwen denken dat hun waarde afhangt van het cijfer op de weegschaal, wat leidt tot een ongezonde focus op uiterlijk ten koste van hun echte welzijn. Volgens de nationale gezondheidsenquête van Sciensano uit 2018 geeft 8,6% van de Belgische vrouwen aan dat ze signalen van een eetstoornis vertonen. Bij de jongste groep, tussen 15-24 jaar, is dat zelfs 13,7%. Uit een studie van Universiteit Gent blijkt dat 83% van de vrouwelijke studenten ontevreden is met hun gewicht. Daarnaast is 95% van de patiënten met anorexia nervosa vrouw.
Deze verontrustende cijfers tonen dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar rolmodellen zoals Kate Winslet zijn een baken van hoop. Ze staat voor realisme en eerlijkheid en laat zien dat perfecte beelden niet de norm zouden moeten zijn.
Onze kracht als vrouwen
Femma speelt als vrouwenorganisatie een belangrijke rol in het informeren en ondersteunen van vrouwen. Samen kunnen we leren onszelf te accepteren en kritisch te kijken naar de beelden die de media ons voorschotelen. Het is hoog tijd dat we onze energie steken in zaken die er écht toe doen. Laten we ons focussen op zelfacceptatie, diversiteit en werkelijk welzijn.
Het leven is te kort om je zorgen te maken over vetrolletjes. Zoals Kate zegt: “We hebben maar één kans. Laten we die goed benutten door van elke dag te genieten!” Hoe ga jij vandaag bijdragen aan je eigen welzijn?