Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- Standpunten
- 25 november - Internationale dag tegen geweld op vrouwen
25 november - Internationale dag tegen geweld op vrouwen
Het platform Mirabal roept op om alle vormen van geweld op vrouwen tegen te gaan. Mirabal is een wereldwijde beweging die strijdt tegen geweld op vrouwen en tegen genderongelijkheid.
“Al voor het zevende jaar op rij komen we vastberaden bij elkaar om onze steun te betuigen aan de slachtoffers van geweld en om ervoor te zorgen dat de overheid meer doet om te helpen. Ons land heeft het verdrag van Istanbul ondertekend. Dit verdrag gaat over het voorkomen van en de strijd tegen geweld op vrouwen en huiselijk geweld. Het schuift duidelijke regels naar voren om geweld tegen vrouwen te voorkomen, slachtoffers te beschermen en daders te straffen. Ondanks deze beloftes en andere stappen vooruit, zoals wetten tegen feminicide en extra hulpcentra na seksueel geweld, laten de cijfers zien dat het nog steeds niet genoeg is.
Seksistisch geweld treft ons allemaal. In 2023 lijken velen nog steeds overtuigd vrouwen verantwoordelijk zijn voor het geweld dat ze meemaken, of het nu op straat is, thuis, op het werk, of in de regering.
Seksistisch geweld werpt een hele grote drempel op voor vrouwen, en berooft hen van hun vrijheid en veiligheid. Het is een van de grote oorzaken van ongelijkheid en discriminatie. Er bestaat geen 'beetje' geweld tegen vrouwen. De verschillende vormen van geweld maken deel uit van hetzelfde probleem en moeten met dezelfde vastberadenheid worden bestreden.
De cijfers liegen er niet om. Alleen al op een blog genaamd 'Stop feminicide' zijn er dit jaar 21 vrouwen in ons land vermoord. In 2022 waren er minstens 24, zonder de indirecte gevallen van feminicide mee te tellen. Bijna 98% van de vrouwen in België zegt dat ze te maken hebben gehad met seksistisch gedrag op straat of in het openbaar vervoer. 60% zegt dat ze slachtoffer zijn geweest van seksuele intimidatie.
De strijd tegen geweld op vrouwen in België vereist een complete aanpak. Dit betekent dat de overheid beleidsmaatregelen moet nemen op basis van goede analyses en onderzoek. Vrouwen worden onevenredig getroffen door geweld. We moeten de oorzaken achter partnergeweld, seksueel geweld en seksistisch gedrag, herkennen en ermee aan de slag te gaan. Er is nood aan gepaste maatregelen en trainingen voor de politie en justitie. Bovendien moeten we rekening houden met de complexe situaties waarin sommige mensen zich bevinden, die met meerdere vormen van uitsluiting en discriminatie te maken krijgen. (bijvoorbeeld vanwege handicap, racisme, armoede, seksisme, homofobie, transfobie, enz.).
We vragen de overheid om te doen wat ze hebben beloofd in het Nationaal Actieplan tegen geweld op vrouwen (2021-2025), gebaseerd op het Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa”
Neem jij deel op 26/11/2023?
Het facebookevenement kan je hier terugvinden
- 14.00 uur: vertrek van de betoging
- 12-17 uur: feministische dorp
- vanaf 15.30 uur: muzikaal podium
Ondertekenaars
Femma, Amazone ASBL, CARAVANNE POUR LA PAIX ETLA LIBERTE, Chaska ASBL, Comite Internacional Peruano CIP-ASBL CAL Luxembourg, Collectif contre les violences familiales, et l’exclusion, Féministe Anticapitaliste,CSC, Marianne, SIEMPRE ASBL, Sofélia,SORALIA, SORALIA IXELLES, Solidarité femmes, solidaris, Synergie Wallonie, Vie Fémenine, Vrouwenraad.be, FGTB, Conseil des Femmes Francophones de Belgique ASBL, CVFE, CPVCF, CNCD Centre Nationale de coopération au développement, Le Monde Selon les Femmes, Campagne Rosa,Acat Belgique
De volledige tekst en eisen kan je terugvinden op de website https://mirabalbelgium.wordpress.com/