Als ervaren workshopbegeleider geeft Ann nog een aantal thema's uit het bestaande Femma aanbod.
Workshop: jaarplan voor tijd en geluk.
Heb je het gevoel dat je leven bestaat uit hollen en vliegen? Krijg je je to-do lijstjes nooit afgewerkt? Kom je maar niet toe aan je plan om te leren naaien, New York te bezoeken of de flamenco te leren dansen? Wat jij nodig hebt, is een plan. Een jaarplan helpt om weer grip te krijgen op je leven en zorgt voor focus en energie. Eindelijk tijd voor jezelf!
‘Je kunt niet plannen als je niet weet wat je belangrijk vindt in je leven'
Tijdens deze workshop zetten deelnemers in kaart wat ze nu echt belangrijk vinden. Door het maken van een jaarplan leren ze hoe ze daar tijd voor vrijmaken.
Workshop: veerkracht.
Veerkracht of hoe je weer opstaat als het leven je onderuit gehaald heeft. Wat maakt dat de ene persoon vrijwel meteen weer recht staat en een ander nooit lijkt te herstellen van wat gebeurt of is gebeurd?
Of het nu gaat om het verlies van je job of het verbreken van een relatie, of het overlijden van een dierbare of lijden aan een ziekte, een faillissement meemaken of een ongeval hebben, een echtscheiding, ... het leven gebeurt nu eenmaal. Iedereen wordt wel eens onderuit gehaald. Maar de cruciale vraag is: hoe sta je weer recht?
Geen zweverige uiteenzetting, maar veel tips en ruimte voor jouw persoonlijk verhaal.
Workshop: zorgen voor jezelf geeft meer dan je denkt!
Voor jezelf zorgen lijkt eenvoudig, maar het is best moeilijk. Vaak rennen we zo hard in de ratrace, of zijn we zo gericht op het zorgen voor anderen, dat we totaal uit het oog verliezen wat we zelf graag doen, wensen of nodig hebben.
Vrouwen zijn vaak gericht op het zorgen voor anderen (kinderen, ouders, familie en vrienden die hulp nodig hebben, vrijwilligerswerk, mantelzorg). De prachtige kwaliteit die het afstemmen op anderen is vraagt een bepaalde gevoeligheid die we misschien vanzelf hebben, of met vallen en opstaan hebben ontwikkeld. Alleen heeft die kwaliteit geen aan- en uitknopje en realiseren we ons misschien dat we zo gericht zijn op anderen, dat we de voeling met onszelf bij momenten of al lang volledig kwijt zijn.
Hoewel er niets mis is met lekkere badjes, massages en dagjes in de sauna, zijn het slechts pleisters op de zere wonde. We moeten op een veel fundamenteler niveau beter voor onszelf zorgen.
In deze interactieve workshop krijg je meer duidelijkheid over wat zelfzorg wel en niet is. Je leert als deelnemer hoe jezelf stappen kunt zetten in eigen zelfzorg. En we geven ook een maatschappelijke duiding: zelfzorg opleggen mag geen manier zijn om de oplossing voor maatschappelijke problemen bij het individu te leggen.
Workshop: leren neen zeggen.
Iedereen maakt het wel eens mee: iemand vraagt je iets en je zou het liefst neen zeggen, maar dat doe je niet. We willen vaak toch wel graag – in ieder geval een beetje – aardig gevonden worden.
Neen zeggen tegen iemand heeft vaak een negatieve bijklank en is dus niet echt te rijmen met aardig zijn. We vinden het ook heel belangrijk om anderen te helpen. Bovendien werkt het ook nog eens in omgekeerde richting: help jij mij, dan help ik jou. Maar zeg jij neen tegen mij, dan zeg ik de volgende keer ook neen tegen jou. Allemaal redenen waarom we het lastig vinden om neen te zeggen. Maar neen zeggen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Het valt of staat met het creëren van helderheid, bewustwording en het aandurven om eigen keuzes te maken.
Doel van deze workshop is inzicht te geven in de mechanismen achter the disease to please, de ziekte van het willen behagen. Je gaat dieper in op hoe je je grenzen kan bepalen en kunt duidelijk maken dat je iets niet wil doen. Tevens worden er tips en tricks gegeven om diplomatisch neen te zeggen en op die manier bewust te kiezen voor jezelf.
Workshop: rommel weg ermee!
Er zijn geen toverformules, wel een simpele vraag:
Wat maakt mij gelukkig?
Weg doen en loslaten is meer tijd krijgen, minder geld uitgeven, meer vrijheid voelen, minder zorgen, minder stress ervaren.
Stress vermijden bij je thuis, op het werk en in je hoofd draagt bij tot een gelukkiger leven.
In deze interactieve sessie denken de deelnemers na over hun eigen situatie en de noodzaak van al het materiële in het leven. (goederen, geld, kledij)
Er worden tips aangereikt om efficiënt op te ruimen, nieuwe dingen aan te schaffen, orde op zaken te stellen en rust in de chaos te brengen.
Workshop: het is hier geen hotel!
Je hebt het gevoel dat er iets hapert aan de taakverdeling thuis. Dat jij het meeste werk verzet en de boel draaiende houdt. Daardoor heb je weinig tijd voor jezelf en dat wringt. Hoe stuur je dat bij?
Op basis van het boek van Eva Brumagne en Riet Ory ‘Het is hier geen hotel!’, wordt jou een interactieve lezing aangeboden met concrete handvatten voor een gelijke taakverdeling thuis. Zo zetten we jou op weg naar meer eigen tijd, minder ruzie en negatieve gevoelens, en zelfredzame kinderen.
Workshop: beslissingen nemen.
Elke dag nemen we gigantisch veel beslissingen. We staan er veelal niet bij stil.
De meeste beslissingen nemen we onbewust. Een minderheid van beslissingen nemen we bewust.
Wanneer beslissen bewust, wanneer onbewust ? Hoe gebeurt dat ? Hoe kunnen we hier op ingrijpen ? Kunnen we foute beslissingen nemen en kunnen we deze desgevallend bijsturen ?
In deze uiteenzetting geven we achtergrond en tips.
Tevens voorzien we ruimte voor onze eigen ervaringen.
Benieuwd ?
Workshop: emoties zeggen meer dan je denkt!
Emoties, een begrip met een negatieve bijklank. En toch zijn ze nuttig, en is het zinvol om ze echt te voelen.
Emoties willen ons iets zeggen, en ze zullen pas “echt” verdwijnen als we de moeite nemen om er echt naar te luisteren. En dit is niet altijd gemakkelijk.
Als we weten waarom onze emoties er zijn, wat ze willen zeggen, dan kunnen we er ook rekening mee houden.
We bekijken de belangrijkste emoties, wat ze mogelijks willen zeggen en hoe we er grip op krijgen en mee kunnen omgaan.
Een interactieve sessie, vol tips !
Duur workshop: 2 uren
Prijs workshop: 80 € voor 2 uren (+ verplaatsingsonkosten)
Maximum aantal deelnemers: 40
Regio: provincie Antwerpen, Oost Vlaanderen, Vlaams Brabant en Brussel Hoofdstedelijk gewest
Contactgegevens Ann Illegems: zie link bijlage - na inloggen op Femma website