Kruimelpad
- Home
- Laat Je Inspireren Door Femma Maakt Het
- Welzijn
- Toolkit voor het organiseren van een leesclub
Toolkit voor het organiseren van een leesclub
Hoe organiseer je een leesclub?
Hoor jij ook bij die vrouwen voor wie er bijna niets leuker is dan wegdromen bij een goed boek? Je even afsluiten van de wereld en helemaal opgaan in een mooi verhaal. Er is dan ook geen betere plaats om jouw leesdromen met anderen te delen dan in een leesclub. En het fijne eraan is ook dat elk seizoen zich hiervoor leent. In de zomer op een terras of samen in een park of tuin en in de winter gezellig warm binnen.
Heb je ook zin om in jouw Femma groep een leesclub te starten? Hier vind je heel wat tips om er een succesverhaal van te maken! Met veel dank aan Caroline Bossu voor de tips voor de leesclub en de zomerliteratuur.
Welke boeken lezen?
Voor een leesclub ben je beter af met boeken die voer voor discussie geven. Heel luchtige boeken lenen zich moeilijk tot bespreking. Houd het eerder bij psychologische en historische romans. Af en toe een literaire thriller kan ook. Kies niet voor al te dikke boeken, zo geef je iedereen voldoende tijd om het boek te lezen. Inspiratie voor de boekenkeuze vind je zeker op de lezerscommunity’s als www.langzullenwelezen.be of www.hebban.nl . In ons Femma wereldvrouwen magazine vind je ook suggesties. Laat je vooral bij de keuze leiden door de interesse van de deelnemers. Maak een lijst van een 5 tal boeken en houd hierover een stemming of wissel af en laat elk lid op beurt een suggestie doen.
Hoe kom je aan de boeken?
Je kan ervoor kiezen om enkele boeken door te geven en om beurten te lezen maar dit is nogal omslachtig. Het gemakkelijkst is als iedereen zijn eigen exemplaar heeft. Je kan eventueel in de boekhandel vragen of je korting krijgt bij een gezamenlijke aankoop. Zijn niet alle deelnemers bereid om elke keer het boek te kopen, dan kan de bib uitkomst bieden. Ga zeker praten met de bibliothecaris en bekijk samen wat mogelijk is. Zij kunnen voldoende exemplaren opvragen bij andere bibliotheken. Doe dit dan ook tijdig en niet voor de meest recente boeken.
Waar kom je samen?
Zoek vooral een gezellige locatie, dat kan een lokaal zijn in een Cultureel Centrum of parochiecentrum, zolang de stoelen comfortabel zijn en de tafels gemakkelijk verplaatsbaar. Er zijn ook boekhandels en bibliotheken die een ruimte hebben waar leesclubs kunnen samenkomen.
En waarom niet als het een mooie zomeravond is samenkomen in de tuin van een lid of in een park. Deze plaatsen lenen zich uitstekend om aan slow reading te doen. De leesclub komt samen om een uur lang langzaam en ongestoord te lezen. Smartphones uit, drankje erbij en lezen maar. Een uitstekende manier tegen stress.
Wie is verantwoordelijk en wie begeleidt?
Kies een verantwoordelijke die instaat voor het reserveren van de locatie, de uitnodigingen maakt, eventueel afspraken maakt met de boekhandel en de plaatselijke bibliotheek.
Kies ook voor een gespreksleider die de bijeenkomst voorbereidt, eventueel wat extra informatie bijeenzoekt en het gesprek aan de hand van een aantal vragen op gang brengt. In bijlage onder deze tekst kan de begeleider tips lezen over welke info je best voorziet, waar je deze kan vinden en welk soort van vragen je kan stellen om het gesprek op gang te brengen.
Er kunnen ook meerdere gespreksleiders zijn, afwisselend tussen de leden die dit willen doen of zelfs in een “duo-baan”.
Hoe vaak kom je samen?
Dat hangt af van het leestempo van de deelnemers en de tijd die nodig is om de discussie voor te bereiden. De meeste leesclubs komen een viertal keren per jaar samen, sommigen zelfs om de 8 weken.
Je kan ook kiezen om af en toe tussendoor een uitwisseling te houden om zo meer binding te krijgen met elkaar. Dat kan online op voorwaarde dat de groep niet te groot is en alle deelnemers hier toegang toe hebben. Een (gesloten) facebook groep of whats app groepje kan ook interessant zijn om tussendoor weetjes, info en gedachten over het boek uit te wisselen.
Met hoeveel leden kom je samen?
De groep mag niet te klein – maar ook niet te groot zijn om tot een levendige discussie te komen. In een te kleine groep heb je wellicht niet voldoende invalshoeken en een te grote groep zorgt ervoor dat ietwat timide mensen niet voldoende aan bod kunnen komen. Acht à tien mensen is wellicht ideaal.
Maak het gezellig!
Bij een glaasje wijn, een pittige koffie of een fris drankje en met wat versnaperingen op tafel komen de tongen gemakkelijk los. Spreek op voorhand wie af wie voor de catering zorgt. En wil je origineel uit de hoek komen, stem het eten en de drank dan eens af op het land waar het boek zich afspeelt.
EEN GREEP UIT ONSTPANNENDE EN SPANNENDE ZOMERLITERATUUR vind je in de fiche "hoe ga je te werk".