Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- Standpunten
- Socio-economische onafhankelijkheid van vrouwen steeds meer onder druk
Socio-economische onafhankelijkheid van vrouwen steeds meer onder druk
Betaald werk vormt de basis voor socio-economische onafhankelijkheid in elke levensfase. Het biedt niet alleen de financiële middelen voor basisbehoeften als huisvesting, voeding en medische zorg, maar bepaalt ook wie recht heeft op vervangingsinkomens zoals ouderschapsverlof, ziekte-uitkeringen en pensioenen.
“Er is nog steeds een groot verschil in socio-economische onafhankelijkheid tussen vrouwen en mannen, maar ook tussen vrouwen onderling zijn de verschillen groot. Vooral vrouwen met een migratieachtergrond stuiten op enorme drempels op de arbeidsmarkt en verdienen vaak niet het loon dat nodig is om in hun levensonderhoud en dat van hun kinderen te voorzien,” zegt Sarah Scheepers van ella vzw.
De cijfers zijn duidelijk: 54% van de vrouwen met een migratieachtergrond heeft toegang tot de arbeidsmarkt, tegenover 76% van de vrouwen van Belgische origine. Ook hoogopgeleide vrouwen met een migratieachtergrond hebben 26,2% minder kansen op een job dan vrouwen zonder migratie-achtergrond met hetzelfde diploma. Veel van deze vrouwen worden bovendien doorverwezen naar laagbetaalde sectoren, zoals schoonmaak, ongeacht hun kwalificaties of ambities. Dit heeft niet alleen een impact op hun inkomen, maar ook op hun sociale zekerheid, hun gezondheid, en de levenskwaliteit van hun kinderen.
Om deze ongelijkheden aan te kaarten, werd de Coalitie Gender & Socio-Economische Onafhankelijkheid opgericht, met ondersteuning van het Instituut voor Gelijkheid en Mannen. Deze samenwerking tussen zeven Nederlandstalige en Franstalige vrouwen- en feministische organisaties wil kennis delen, beleid beïnvloeden en concrete actie ondernemen.
Tijdens hun eerste studiedag op 17 december kwamen veertig deelnemers uit het middenveld samen. De coalitie deelde analyses, praktijkvoorbeelden en strategieën om de socio-economische situatie van vrouwen, en in het bijzonder vrouwen met een migratieachtergrond, structureel te verbeteren.
De coalitie is erg bezorgd over de voorstellen die tijdens de regeringsonderhandelingen op tafel liggen. Hoewel De Wever, Bouchez en co claimen dat "werken meer moet lonen," wijzen analyses op het tegenovergestelde. Op tafel liggen o.a. de afschaffing van de 38-urige werkweek, 0-uren-contracten, het opheffen van het verbod op zondags- en nachtwerk en nachtpremies die pas gelden vanaf middernacht in plaats van om 20.00. Allemaal betekenen ze een reële loonsverlaging, langere werkuren en meer onzekerheid. Het afstraffen van deeltijdwerk en het beperken van gelijkgestelde periodes zullen slechte arbeidsvoorwaarden laten voortduren tijdens het pensioen. Dit treft iedereen, maar in het bijzonder vrouwen, mensen van kleur en kwetsbare groepen die nu al oververtegenwoordigd zijn in laagbetaalde sectoren en precaire statuten.
Het zijn trouwens niet de enige maatregelen die zorgen baren. In verschillende domeinen worden burger- en sociale rechten, die tot voor kort als vanzelfsprekend golden, hervormd en afgebroken. De coalitie roept burgers, organisaties en beleidsmakers op om alle maatregelen kritisch te bekijken en actie te ondernemen. “Verworven rechten zijn nooit vanzelfsprekend. Wat vandaag als een evidentie wordt gezien, kan morgen verdwijnen,” waarschuwt de coalitie.
De Coalitie Gender & Socio-Economische Onafhankelijkheid bestaat uit ella vzw, Femma vzw, Furia vzw, Wereldvrouwenmars Belgïe, Mode d’emploi, Vie Féminine en Vrouwenraad
Voor meer informatie:
Sarah Scheepers, ella vzw
0498 51 52 52
Sarah.Scheepers@ellavzw.be