Samen tegen armoede regio Genk strijdt al twee jaar tegen armoede

25/02/2022
Samen tegen armoede regio Genk strijdt al twee jaar tegen armoede

Het was tijdens de coronacrisis dat enkele vrouwen uit Genk merkten hoeveel armoede er eigenlijk is in België – openlijk, maar ook verscholen. Ze besloten te helpen. Een kleine twee jaar later deelt de groep ‘Samen tegen armoede regio Genk’ nog steeds elke maand voedselpakketten uit aan een veertigtal families. Een inspirerend verhaal dat aanzet tot kopiëren!

‘Het begon met een gezin dat me om hulp kwam vragen in het buurthuis waar ik lesgeef’, vertelt Amina Serhane. ‘Dat was nog vóór de pandemie. Maar door de coronacrisis kwamen daar veel noodkreten  bij.’

Tijdens de eerste lockdown deelde Amina aan haar voordeur soep en Marokkaanse pannenkoeken uit. Toen de vraag steeds groter werd, ging ze samen met andere vrijwilligers op zoek naar een opslagruimte. De Iraakse familie die het huis van wijlen Jef Ulburghs bewoont, stelde hen de garage van het pand ter beschikking. Daarin worden nu gedoneerde spullen en voedingswaren gestockeerd om uitgedeeld te worden. Het is voor Amina en de anderen erg bijzonder dat de locatie van hun project verbonden is met priester Ulburghs, die zich zijn leven lang inzette voor de arbeiders en migranten. ‘Mijn moeder kende hem erg goed’, zegt Wafa, Amina´s dochter. ‘Voor ons is hij een voorbeeldfiguur.’

Grote nood aan basisproducten

‘Van de stad Genk krijgen we een lijst met hulpbehoevende gezinnen, en ook Linda Delva van het Vluchtelingencomité geeft ons namen door’, legt Wafa uit. ‘Het zijn mensen die nergens anders terechtkunnen, ook al hebben ze echt hulp nodig. We proberen ook goed na te gaan wie wat precies nodig heeft.’ Wat ze niet in voorraad hebben, proberen de vrijwilligers zelf aan te kopen. De grootste nood is er aan basisproducten zoals rijst, melk en wc-papier, en in het bijzonder aan de iets duurdere producten zoals olie, koffie en luiers.

Via de Facebookgroep Samen tegen armoede regio Genk komen de vrijwilligers in contact met mensen die willen doneren, en mensen die hulp nodig hebben. Ze delen er foto´s van hun acties en lanceren er concrete oproepen, bijvoorbeeld wanneer er babyspullen nodig zijn voor een pasgeboren baby. De groep heeft ondertussen al zo´n 700 volgers. De donaties die zo binnenkomen, zijn erg belangrijk, want het project krijgt geen financiële steun van de overheid.

Iedereen wordt geholpen

Bij de organisatie en uitvoering komt er best veel werk kijken. Elke tweede maandag en dinsdag van de maand tussen 14 en 16 u. staan de vrijwilligers klaar om mensen te ontvangen. Er moeten inkopen gedaan worden, oproepen beantwoord, sponsors gebeld, ... Elke maand worden er pakketten gemaakt voor zo´n veertig families. Iedereen die in de nood zit, wordt geholpen. Of het nu vluchtelingen zijn, mensen met een migratie-achtergrond of Belgen. ‘Met de feestdagen proberen we iets extra´s te geven’, zegt Kristijana. ‘Zo hebben we met het Suikerfeest 180 pakketten uitgedeeld, zowel aan moslims als niet-moslims.’

Iedere vrijwilliger draagt bij waar zij goed in is; zo vormen ze een hecht en efficiënt teamMonique geeft de mensen die de pakketten komen ophalen een warme ontvangst en zorgt ervoor dat alles netjes blijft. Fatima brengt pakketten aan huis bij de mensen die zelf niet kunnen komen en haalt donaties op. Özlem verzorgt de communicatie via sociale media en plaatst oproepen. Wafa regelt de aankopen en fungeert als tussenpersoon wanneer iemand bijvoorbeeld op zoek is naar een huis. Kristijana is overal inzetbaar en helpt waar ze kan, net als Amina, bij wie deur altijd openstaat.

‘Ik wist niet dat dat in België bestond’

‘Hoe langer je hiermee bezig bent, hoe meer je ziet wat er echt aan de hand is’, zegt Özlem. ‘Ik had nooit gedacht dat er zo veel armoede was. Vooral de mensen zonder papieren. Die hebben echt niets. Er zijn zelfs mensen die geen koelkast hebben.’ Ook Kristijana schrok van de verborgen armoede. ‘Wanneer je een alleenstaande moeder hoort zeggen dat ze al vijf dagen niets gegeten heeft en haar laatste koek aan haar kind gaf ... Ik wist niet dat dat in België bestond.’

Ondertussen viert ‘Samen tegen armoede regio Genk’ haar eerste verjaardag, en de zes bijzondere vrouwen achter dit project denken nog lang niet aan stoppen. Kristijana: ‘Het voelt goed wanneer je iemand kan helpen die in een situatie van onmacht zit. Je ziet dat ze daardoor even op adem kunnen komen. Die mensen zijn zo dankbaar voor het kleine beetje dat je voor hen doet. We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.’

Wil jij ook een voedselactie organiseren? Eenmalig of regelmatig?
Enkele tips:

  • Coördineer met andere organisaties. Zo voorkom je dat mensen die ergens anders al geholpen worden van jou hulp krijgen die een ander meer nodig heeft.
  • Wanneer je spullen krijgt die niemand kan gebruiken, breng ze dan naar een Kringwinkel of het containerpark.
  • Opslagruimte is beperkt, voel je niet verplicht waardeloze spullen aan te nemen. Neem bijvoorbeeld enkel kleren aan die je zelf zou dragen.
  • Ga na welke vergunning je nodig hebt om voedsel op te slaan. Droge voeding en blikvoeding opslaan is sowieso makkelijker. 
  • Zorg voor een warme, respectvolle ontvangst. Veel mensen schamen zich om hulp te vragen.
  • Mensen die doneren, zien graag via via foto´s en video’s op sociale media wat er met hun donaties gebeurt. Let er wel op dat je de anonimiteit van de mensen die je helpt niet in het gedrang brengt.

Dit vind je misschien ook boeiend