Femma-mannen met een missie

elke.vandijck@femma.be - 18/11/2024

Op 19 november vieren we internationale mannendag. Nee, op deze dag staan we niet stil bij de machocultuur van mannen als Andrew Tate of Donald Trump, en het is ook niet onze bedoeling om 'mannenproblemen' in de spotlight te zetten.  Het gaat wel om mannen die elke dag hun steentje bijdragen aan een wereld waarin er meer gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. 

Trots op onze mannelijke collega’s

Bij Femma zijn we trots op onze drie mannelijke collega’s: Jeroen, Saidjah en Arno. Zij stapten met volle overtuiging in een organisatie waar vrouwen de meerderheid vormen, en ze bewijzen elke dag dat mannen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een samenleving waarin iedereen gelijk is.

“Bij Femma voel ik me voor het eerst in mijn carrière echt helemaal mezelf op de werkvloer en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.” - Arno

Iedereen gelijk op de werkvloer

Arno, communicatiestrateeg, kwam een half jaar geleden terecht bij de organisatie: “Bij Femma voel ik me voor het eerst in mijn carrière echt helemaal mezelf op de werkvloer en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.” In zijn vorige jobs was dat niet altijd het geval, daar werd hij soms anders bekeken omdat hij homo is. Arno vindt dat je iedereen gelijk moet behandelen, ongeacht je geslacht of geaardheid. "Het gaat om wat je kunt en wat je bereikt." Werkplezier komt voor hem dan ook voort uit het samen boeken van successen, maar ook uit de leuke momenten die je met elkaar hebt. "Humor is zo belangrijk. Ik probeer elke ochtend met een positieve instelling aan mijn werk te beginnen. Natuurlijk zijn er ook wel eens mindere dagen, maar dat hoort erbij.  Op die momenten maak ik dan vaak een extra mopje.” (lacht)

"Voor mij maakt het niet uit wat het geslacht van mijn collega’s is. Het gaat erom dat je met fijne mensen samenwerkt." - Jeroen

Het innerlijke telt

Jeroen, beleidsmedewerker, deelt zijn ervaring: “Ik krijg vaak de vraag waarom ik als man voor Femma werk. Dan hoor ik dingen als ‘Is het niet lastig om met zoveel vrouwen samen te werken?’ of ‘Dat moet pittig zijn, als enige man je mannetje staan.’ Maar voor mij maakt het niet uit wat het geslacht van mijn collega’s is. Het gaat erom dat je met fijne mensen samenwerkt. Natuurlijk zijn er soms dingen waar je zelf moeilijker over kan meepraten. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe de menopauze aanvoelt, net zoals mijn vrouwelijke collega’s niet weten hoe het voelt om ‘vader’ te zijn.” Toch voelt Jeroen dat hij een actieve rol speelt in het bouwen aan een wereld waarin mannen en vrouwen gelijk zijn. “Als beleidsmedewerker werk ik aan de strategie en het grote verhaal van Femma. Als man kan ik daarbij een ander perspectief toevoegen. Gendergelijkheid heeft me altijd geboeid en ik ben blij dat ik hier mijn steentje kan bijdragen."

Warme ontvangst 

Groepscoach Saidjah heeft zijn plekje bij Femma helemaal gevonden: "De groepen die ik coach, hebben mij meteen met open armen ontvangen. Ze vonden het helemaal niet raar dat ik een man ben. En ook binnen het team voel ik me helemaal thuis. Natuurlijk zijn er momenten waarop ik merk dat de dynamiek nét iets anders is. Bijvoorbeeld wanneer collega's praten over persoonlijke thema's, zoals moederschap of specifieke vrouwenkwesties, luister ik als buitenstaander mee. Maar dat geeft me juist de kans om van anderen te leren en beter te begrijpen wat er speelt. Dat maakt het werk boeiend en afwisselend. Toen ik hier vijf jaar geleden begon, werd ik hartelijk ontvangen door de toenmalige directeur. Vooraf vroeg ik me wel af hoe de dynamiek zou zijn, als enige man tussen een team van vrouwen. Gelukkig werd ik helemaal niet anders behandeld dan mijn vrouwelijke collega’s. Ik waardeerde  dat enorm. Bij ons op de werkvloer is iedereen gelijk, en dat zorgt voor een aangename werksfeer."

Dit vind je misschien ook boeiend