Het verhaal van drie sterke mama's

14/02/2022
Het verhaal van drie sterke mama's

Arbeid en gezin combineren kan voor een koppel een enorme uitdaging zijn. Maar trek daar nu eens één partner van af? En kijk eens hoeveel haren er dan nog overblijven op je hoofd.
Aan het woord: drie sterke mama’s. 

België telt ongeveer 500 000 alleenstaande ouders. Van hen is ruim 8 op de 10 een vrouw. Elk hebben ze hun eigen verhaal. De ene is gelukkig, de andere ongelukkig. De ene koos er bewust voor, de andere onbewust. Financiële moeilijkheden of niet. Met of zonder hulp. Op zoek naar een partner of tevreden solo. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn superhelden. Want hoe je het ook draait of keert, in je eentje voor één of meerdere kinderen zorgen is een uitdaging.

‘Ook met één ouder kan je een hele mooie toekomst hebben’

Giulietta (28 jaar) koos er zelf voor om alleenstaande mama te zijn. Ze had een pijnlijke ervaring achter de rug met de vader van haar eerste kindje. Een zoontje, dat jammer genoeg stierf toen het negen maanden oud was.

‘Zijn vader was er nooit voor ons. Die pijn wilde ik mijzelf en mijn volgende kind besparen. Toen ik een aantal jaren later onverwacht weer zwanger werd, besliste ik het kind alleen op te voeden. De vader en ik hadden geen vaste relatie. Hij ging akkoord.’

Giulietta woont vandaag bij haar moeder, samen met haar dochtertje Zoé. ‘Zoé is twee jaar, en zo vrolijk als maar kan zijn. Ik was lange tijd nog in opleiding toen ze al geboren was, dus had ik niet genoeg geld om een eigen appartement te huren. Daarom wonen we bij mijn moeder in. Vandaag werk ik voltijds, maar ik spaar om een huis te kunnen kopen voor ons twee. Gelukkig heb ik een moeder die me helpt, anders zou het financieel én praktisch erg lastig zijn voor mij. Het is niet gemakkelijk om een kind alleen op te voeden. Je denkt als moeder sowieso al dat je geen recht hebt om moe te zijn na je werk, maar nu heb je ook geen partner die van je kan overnemen. Dat gezegd zijnde is het zeker niet ondoenbaar. Zelfs moe kan je deze job 24/24 uur, 365 dagen van het jaar aan. Dat is door de superkrachten die moeders hebben.

Op een dag gaat Zoé me vragen wie haar vader is. Daar ben ik me heel goed van bewust. Dan zal ik transparant zijn met haar en op al haar vragen antwoorden. Ik vind het soms wel jammer dat zij geen vaderfiguur heeft op dit moment, maar het is beter om alleen te zijn dan met iemand die niet goed is voor jou of je kind. Anderzijds laat ik mijn dochter ook zien dat wij sterk zijn, en dat alles mogelijk is. Ook met één ouder kan je een hele mooie toekomst hebben. Kijk maar naar Obama, dat is één van mijn voorbeelden. Hij kende zijn vader ook niet echt.’

‘Mijn dochters en ik zijn vandaag meer vriendinnen dan moeder en dochter’

Pele (44 jaar) heeft vier kinderen, alle vier zijn ze ouder dan 18 jaar. Ze heeft ook tien jaar voor haar ex-man gezorgd, die door een herseninfarct deels verlamd raakte. Vandaag zijn zij al een aantal jaren niet meer samen.

‘Ik was voltijds mantelzorger. Ik kreeg daardoor een inkomen van de overheid en kon een fijne, sociale woning huren voor ons gezin van zes. Zo lukte het leven wel. Ik wijdde mij van ‘s morgens tot ‘s avonds aan de zorg voor mijn vier kinderen, die toen nog klein waren, en voor mijn man. Sinds ik gescheiden ben van mijn man krijg ik veel minder financiële steun. Maar mijn kinderen moeten nog steeds studeren, ze moeten eten hebben, kleren, … Doordat ik mantelzorger was, en dus heel lang niet gewerkt heb, vind ik vandaag geen werk. Ik had even een baan gevonden in een kleine buurtwinkel, maar die sloot door COVID-19. Ik zoek élke dag naar werk, maar zonder succes.

Onverwachte facturen bezorgen mij enorme kopzorgen. Financieel is het dus lastig. Maar anderzijds krijg ik zoveel liefde van mijn kinderen. Bovendien zijn het stuk voor stuk intelligente, onafhankelijke kinderen die zelf hun boontjes kunnen doppen. Ik ben trots op hen, we hebben een heel goede band. We praten over alles, en moeilijkheden doorstaan we samen. Mijn dochters en ik zijn vandaag meer vriendinnen dan moeder en dochter.’

‘Ik werd weer gelukkig’

Marja (67 jaar) kwam alleen te staan toen ze 47 jaar was. ‘Mijn man en ik waren ongeveer twintig jaar samen. Eigenlijk ging het al heel lang niet zoals het moest, maar we bleven samen voor onze drie kinderen. Uiteindelijk hebben we er gezamenlijk een punt achter gezet. Niemand voelde zich nog goed in huis. Er werd veel ruzie gemaakt en de sfeer was constant gespannen. Dat is voor niemand goed, ook niet voor de kinderen. Mijn ex-man verhuisde naar het buitenland, en wij trokken met ons viertjes in een ander huis. Het was even zoeken in het begin, maar ik voelde me steeds beter en werd weer gelukkig. De kinderen voelden dat ook. Vandaag woon ik al een tiental jaar met een nieuwe partner samen. Mijn kinderen zijn het huis uit, maar wanneer één van hen al eens uit elkaar gaat met de partner, of tussen twee woonplaatsen in is – en dat gebeurt vaker dan je denkt (lacht) – komen ze weer even bij mij in huis. Dat is gezellig, maar ze willen natuurlijk op hun eigen benen staan en zijn ook weer snel weg.

Ik ben vandaag grootmoeder van twee kleine meisjes. Mijn dochter is ook net uit elkaar met haar partner, maar zij doen aan co-ouderschap. De ene week bij de vader, de andere bij de moeder. Ik vind het fijn dat dat lukt voor hen. Mijn dochter heeft weer wat tijd voor zichzelf teruggekregen en ik zie dat dat haar gelukkig maakt. Zo kan zij een nóg betere moeder zijn voor haar dochters.’

21 maart is de dag van de alleenstaande ouders. Noteer die dag in je agenda, en zet alleenstaande moeders en vaders die dag in de bloemetjes. Of nee … Alleenstaande ouders mogen gewoon iedere dag gevierd worden.

Extra info

Het combinatiedossier van Femma Wereldvrouwen uit 2021. Geïnspireerd door solidariteit en rechtvaardigheid en met een genderbril op, analyseert Femma Wereldvrouwen in dit rapport de uitdagingen en lanceert zo’n nieuw combinatieverhaal. Eentje dat past in een sociale, ecologisch en economisch duurzame samenleving. Eentje dat vertrekt van de feministische leuze ‘het persoonlijke is politiek’. Want de opgave om betaalde en onbetaalde arbeid te combineren mag niet beperkt blijven tot de privésfeer, maar moeten we beschouwen als een maatschappelijke uitdaging.

www.alleenstaandeouder.be is een site met nuttige info rond je rechten en plichten, huisvesting, werk, gezondheid, financiën, … Voor de alleenstaande ouders in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een specifieke website: www.alleenstaandeouder.brussels.be

www.houvast.be ondersteunt alleenstaande ouders met informatie, een forum en ontspanning.
www.vertrek.be organiseert activiteiten voor singles en eenoudergezinnen, om een sociaal netwerk en een vriendenkring uit te bouwen.

De Gezinsbond (www.gezinsbond.be) organiseert vormingsreeksen waar je met andere alleenstaande ouders van gedachten kunt wisselen, samen met een professionele begeleider.

De vereniging Ouders Die Opnieuw Starten (www.odos.be) heeft een forum, een chat en organiseert activiteiten voor ouders die er na een scheiding of overlijden er alleen voor komen te staan, al dan niet met een nieuwe relatie.

Dit vind je misschien ook boeiend