En nu ik - 10 strategieën om meer ‘eigen tijd’ te creëren in 2022 (deel 2/3)

04/01/2022

Eigen tijd nemen. Was het maar zo makkelijk als het lijkt.
In werkelijkheid blijkt het heel complex en vooral voor vrouwen. Vrouwen hebben aanzienlijk en structureel minder eigen tijd per week dan mannen.
Laten we in 2022 die kar keren.

Eerder las je hier al drie van de tien strategieën om  meer eigen tijd te creëren.
In dit tweede deel reiken we je eveneens drie strategieën aan om van 2022 het jaar te maken waarin je ook eens aan jezelf toe komt.

4. Bepaal je doelen

Het kan zinvol zijn om drie doelen voorop te stellen voor het komende jaar. Misschien wil jij wel vijf kilometer kunnen hardlopen, maandelijks één boek lezen, eindelijk piano leren spelen of van de tuin een paradijsje maken voor bijen.

Als je voor jezelf bepaalt wat je doelen zijn, weet je veel beter waar je ja en waar je nee tegen wil zeggen. Alles wat bijdraagt aan het halen van je doelen, kan je omarmen. Tegen alles wat je er vanaf houdt, kan je nee zeggen.

Om doelen te bepalen kan je even nadenken wat je graag zou willen op verschillende levensdomeinen: vrienden - familie - relatie - gezondheid - dagbesteding - financiën - huis - vrije tijd - levensdoel - ontspanning. Kies vervolgens drie tot vijf doelen uit waar je je op wil richten. Je kan deze concreter maken door een collage te maken van allerlei woorden en beelden waardoor je doel tot leven komt. Hang deze collage op een plek waar je vaak komt, het zal je helpen om je te blijven verbinden met je doel. Ook is het goed om de eerste stap te bepalen die je moet zetten om je doel te bereiken. Na elke voltooide stap kan je weer nadenken wat je volgende stap wordt, en zo beweeg je langzaam richting wat jij graag wil.

5. Breng je behoeften in kaart

Vaak zijn we zo in beslag genomen door het zorgen voor ouders, kinderen, partners, broers, zussen, … en zijn we zo veel bezig met het beantwoorden aan verwachtingen van werkgevers, familieleden en vrienden, dat we geen flauw idee meer hebben wat we nu zelf graag willen. Gewoon, voor onszelf.

Een jaar na de geboorte van mijn tweeling had ik geen idee meer wat ik graag at, wat ik zou doen als ik onverwacht eens een uurtje vrij zou zijn en wat we zouden doen op een date night als ik mocht kiezen. Ik ging immers zo op in het afgestemd zijn op anderen, dat ik de afstemming met mezelf helemaal kwijt was.

Die afstemming kan je terugvinden. Een manier om dat te doen is het onderzoeken van je emoties. Boosheid, verdriet, wrok, woede, teleurstelling, … zijn goede wegwijzers. Hoewel we geneigd zijn die emoties weg te schuiven als vervelend en ongewenst, kunnen we ze ook verwelkomen als boodschappers. Boosheid vertelt ons immers waar er aan ons voorbij is gegaan. Verdriet fluistert ons in wat we graag anders hadden gezien. (...) Vraag je emoties wat ze je willen vertellen, en kom zo weer op het spoor van waar jij nood aan hebt.

6. Oefen met tijd kopen

In het dagelijkse leven wordt vaak een beroep op ons gedaan. Of we dit even kunnen doen, daar even tijd voor willen maken, of dat er nog even bij willen nemen.

Uiteraard is het fijn als we elkaar helpen en nabij zijn, maar het is ook goed om de neiging automatisch ja te zeggen, te doorbreken. Liever een echte en oprechte ja, dan een ja waar je zelf uiteindelijk chagrijnig om wordt. Koop daarom tijd als iemand je iets vraagt. Zeg dat je de vraag hebt gehoord en dat je er op zal terugkomen. Ga dan even checken of de vraag wel matcht met jouw schema, je plannen, je doelen, je energieniveau, … En geef een oprecht antwoord. Dat kan niemand je kwalijk nemen.

Dit vind je misschien ook boeiend