Drie redenen om wel plannen te maken in een onvoorspelbare wereld

23/12/2021

Onze wereld lijkt onvoorspelbaarder dan ooit. Waar we ooit hoopten dat we terug konden naar ‘het oude normaal’ of dat we vlug in het ‘rijk van de vrijheid’ zouden zijn, is ons leven er één geworden van zelftest, QR-codes, prikjes en boosterprikjes, bubbels en afkoelingsweken.
 

Het gevoel geen regie meer te hebben grijpt om zich heen. Samen met het gevoel van uitzichtloosheid. Plannen maken voor volgende week, volgende maand, volgende zomer? Eerst maar eens kijken welke nieuwe varianten van het virus nog opduiken.

Toch zijn er goede redenen om wel plannen te blijven maken, ook al zullen we die af en toe of zelfs regelmatig moeten bijstellen.
 

1. Als je niets plant, gebeurt er zeker niets.

Ja, de kans is reëel dat de vakantie van 2022 in het water zal vallen. Ja, er is maar één positieve test nodig om die wandeling met die vriendin te moeten afzeggen. Ja, als er een lockdown aangekondigd wordt kan je die geplande museumbezoekjes, uitstapjes en afspraken op je buik schrijven. Maar het kan ook gewoon goed gaan, en als je niets plant, gebeurt er zeker niets.

 

Blijf daarom dingen plannen. En realiseer je dat je ook dingen kan plannen die c-proof zijn. Koekjes bakken met de (klein)kinderen, een nieuw recept uitproberen, een boek lezen en meedoen aan een online leesclub, een online cursus starten, elke dag een wandeling maken en een filmavond op je eigen bank, desnoods alleen met de kat. Dat kan allemaal wel.

 

Ga er even voor zitten en plan voor elke dag een energiegever in voor de komende tijd: iets waar je energie van krijgt, wat je deugd doet. Zorg dat de helft van je plannen c-proof zijn, zodat je niet eindigt met een lege agenda. Zet timers en reminders en hang desnoods een schema aan de koelkast. Ook al is het oude normaal misschien wel voorgoed uitgesloten en het rijk van de vrijheid ver weg: jij kan regie nemen!
 

2. Je weet waar je ja tegen kan zeggen, en je weet waar je nee tegen moet zeggen.

Als je plannen gemaakt hebt, van een filmavond tot een leesmarathon, van elke dag een ommetje fietsen tot in tien weken vijf kilometer leren lopen, van je inbox legen tot je huis ontspullen, weet je waar je ja tegen moet zeggen. En op welke vragen en verzoeken je simpelweg nee zegt. Je zegt immers ja tegen de dingen die bijdragen aan je plan, en nee tegen de dingen die je plannen in de weg zitten of dwarsbomen. Zo word je minder een speelbal van de omstandigheden of van anderen.

3. Je kiest er bewust voor verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.

Zelfleiderschap is een mooi streven. Dat betekent niet dat je een perfect mens moet worden en ook niet dat je alleen maar doet wat je zelf wil. Het betekent wel dat je jezelf wil leren kennen, bewust worden van je sterktes en zwaktes, dat je niet geleefd wordt, maar leeft. Dat je zelf een stip aan de horizon zet en daar naar toe beweegt. Dat je verantwoordelijkheid neemt voor wat je denkt, voelt en doet. Plannen maken in een onvoorspelbare wereld is een goede oefening om zelfleiderschap te ontwikkelen en te oefenen in omgaan met weerstand in jezelf en in je omgeving en de omstandigheden, in koers houden, in bijstellen als het nodig is, in vieren wat lukt.

Dit vind je misschien ook boeiend