Jürgen Braeckevelt biedt 4 workshops aan die je helpen om meer aandacht te hebben voor jouw mentale gezondheid en geluk. Kies er 1 of kies voor alle vier.
Workshop: ik kan toch geen "neen" zeggen? Hoe assertiever communiceren?
Hoe kan je in je communicatie zelfzeker opkomen voor je eigen belangen, zonder die van de anderen te schaden?
Hoe geef je grenzen aan, op een respectvolle manier?
Welke overtuigingen leven in je, waardoor je het (nog) niet kan?
Vaak piekeren we over de vraag hoe de anderen gaan reageren als ik ‘neen’ zeg op een vraag om hen te helpen, of als ik duidelijk mijn mening zeg en mijn emoties toon. En dan zeggen we toch maar ‘ja’, of houden we onze mening toch maar voor onszelf…
Veel heeft te maken met het zelfbeeld en ideaalbeeld dat we hanteren. Zelfkennis is niet voor niets het begin van alle wijsheid.
Wat kan ons helpen om assertief te zijn? Hoe kunnen we dit in onze communicatie op een verbindende manier vorm geven?
Praktische info:
beamer + flipchart. Ik kan daar zelf in voorzien indien nodig. Afspraken hieromtrent in overleg met lokale Femma-groep.
Workshop: op ontdekkingstocht naar je kwaliteiten!
Onze kernkwaliteiten maken wie we zijn. Wat maakt jou nu écht 'jou'? Zicht hebben op je kwaliteiten wekt zelfvertrouwen. We zijn gemotiveerd als we onze kwaliteiten ten volle kunnen leven. In onze jobs, maar ook in ons privé-leven, ja ook in je vrijwilligerswerk. Maar aan die kwaliteiten hangt ook onze valkuil. En die vermijden dat is dé kunst.
In deze workshop exploreren we onze kwaliteiten, gaan we op zoek naar de kérn van wie we zijn, gaan we onderzoeken waar we soms tegen aan lopen en hoe we daaraan iets kunnen doen. Qua persoonlijke groei belangrijk!
Praktische info:
Beamer + scherm + flipchart of whiteboard. Ik kan dit alles desnoods zelf voorzien, in afspraak met de organiserende groep
Workshop: piekeren aan banden leggen!
Piekeren…. Het is eigen aan de mens. Voor we het goed en wel beseffen, gaan onze gedachten met ons op de loop. En we hebben het gevoel dat we daar geen controle over hebben. Of kunnen hebben.
Ben jij zo iemand die de piekermolen wel eens overuren ziet draaien?
Wil jij handvaten om dat piekeren meer een halt toe te roepen?
Zou jij rustiger willen slapen in plaats van piekerend wakker te liggen?
Dan is deze workshop er één voor jou! Piekeren sleurt je mee naar het verleden (“had ik maar…”) of naar de toekomst (“wat als…”) en dat maalt in ons hoofd.
Soms lig je er wakker van en leidt het je af van wat je echt wil doen. Bovendien brengt piekeren je zelden tot constructieve oplossingen. Terwijl je zelf denkt: “het komt goed, want ik ben er (mentaal) mee bezig!”
De gevolgen van piekeren kunnen verregaand zijn. Van stress tot slaapproblemen, concentratieproblemen, lichamelijke spanningsklachten en zelfs angst- en stemmingsproblemen. Reden te meer om het piekeren aan te pakken…
Deze training is gebaseerd op actueel wetenschappelijk onderzoek in het vakgebied.
Waar gaan we mee aan de slag in deze workshop:
- je krijgt inzicht in hoe piekergedachten ontstaan
- je leert het verschil tussen constructief probleemoplossend denken en niet- constructief denken.
- je leert vaardigheden om je piekergedachten op te merken en te onderbreken.
- Je leert hoe je anders kan denken en handelen.
Met andere woorden: je leert aan het roer te staan van je eigen hoofd!
Je brein gaat niet zomaar meer met je gedachten aan de haal, want jij krijgt er meer grip op.
Praktische info:
Beamer + scherm - flipchart of whiteboard. Ik kan dit desnoods zelf voorzien, in overleg met de organiserende Femma-groep
Workshop: EHBS Eerste hulp bij stress - basis relaxatietechnieken.
Iedereen heeft het druk druk druk. Een job, huishoudelijk werk, stunt- en vliegwerk om alles op orde te krijgen en te houden. Om nog niet te spreken van alle digitale media die ons heel alert houden. Elke biep of trilling van de smartphone vraagt onze aandacht. Ons brein, een gewéldige machine, geraakt in overdrive. Stress is het gevolg en dat is voelbaar in ons lichaam. Als we ons brein en lichaam niet af en toe in ontspanningsmodus krijgen, weegt dat op termijn op onze mentale en fysieke gezondheid. En neen, niet iedereen heeft nog de tijd om regelmatig te sporten of rustmomenten in te bouwen. In deze workshop gaan we aan de slag met enkele eenvoudige basis relaxatietechnieken.
In deze workshop gaan we in op:
- wat stress is en met ons doet...
- wat er gebeurt in ons lichaam en ons brein
- wat zijn signalen van stress zijn waar we waakzaam voor moeten zijn
- gaan we samen aan de slag met snelle en haalbare ontspannings- en relaxatietechieken. We doen die samen en ervaren wat ze doen. Ademhalingsgsoefeningen, mindfulness, een visualisatie, een jacbosonrelaxtie... het zit er allemaal in!
Een avondje waar je ontspannen van naar huis gaat dus !
Praktische info
Het is fijn dat elke deelnemer een togamatje of iets soortgelijk meebreng, ook een klein dekentje. Dit voor het doen van de oefeningen, comfort en 'warmte' zijn helpend bij dit soort relaxatieoefeningen. Deelnemers wordt ook gevraagd in gemakkelijke losse kledij te komen (training, t-shirt, warme sokken, ...)
Duur workshops: 2 à 3 uren (af te spreken met de groep)
Prijs workshop: (normale prijs 350 €) Femma prijs: 150 € + 21 % BTW + verplaatsingsonkosten.
Maximum aantal deelnemers: 15 à 20 (afhankelijk van welke workshop). Voor een lezing: max. 100 personen.
Regio: provincie Oost Vlaanderen en West Vlaanderen.
Contactgegevens Jürgen Braeckevelt: zie link in bijlage (na inloggen)