Nieuwe workshop rond rouw
Coach Evy Hutsebaut:
“Rouw is een pad dat je de rest van je leven bewandelt.”
De afgelopen acht jaar gaf Evy Hutsebaut zowat alle workshops die Tijd Voor Mij in de aanbieding heeft: naaien, koken, crea, zelfzorg… Anderhalf jaar geleden kreeg ze het idee om een nieuwe workshop uit te werken rond rouw, omdat ze voelde dat daar nood aan was.
Evy: “Veel van de deelneemsters aan mijn workshops hebben een zeer zware rugzak aan emotionele bagage, en vaak gaat dat om verlieservaringen. Ze zijn hun huis verloren, hun werk, familieleden… Voordat je dan aan een workshop omtrent ontspanning en vrije tijd begint, is het belangrijk dat je eerst dat verlies benoemt. Ik wil aan de vrouwen in mijn workshops tonen dat het oké is om daar verdrietig om te zijn, en hen een paar tools aanreiken om ermee om te gaan. Wanneer we mensen willen leren hoe ze zich goed kunnen voelen, moeten we immers rekening houden met alles waar ze vanbinnen mee worstelen.”
Het idee van een workshop over rouw sluit aan bij Evy’s werk als rouwconsulent. Ook maakt ze al jarenlang troost-items, waarbij ze stof van de kleren van overledenen verwerkt in objecten die de nabestaanden kunnen gebruiken. Dat gaat van dekentjes en kussen tot pennen waarin stukjes stof verwerkt zijn. Evy: “Die pennen dragen de symboliek dat de nabestaande kan verderschrijven aan een nieuw verhaal, waarin ze hun oude verhaal meenemen.”
Dat Evy zich heeft verdiept in rouwen en anderen erbij wil helpen, is niet toevallig. Evy: “Ik ben opgegroeid als pleegkind; mijn vader heb ik nooit gekend en mijn moeder kon niet voor mij en mijn twee zussen zorgen. Beide zussen ben ik verloren: mijn oudste zus, die een mentale beperking en een autismespectrumstoornis had, stierf aan een longembolie. Mijn jongste zus pleegde zelfmoord.” Omdat Evy in die periode weinig begeleiding kreeg, moest ze grotendeels op eigen houtje door het zware rouwproces. Evy: “Toen mijn oudste zus overleed, kwam ik heel fel mezelf tegen. Ik werkte in die tijd als opvoedster en kreeg een burn-out. Ik was toen veel met de kleren van mijn zus bezig, en toen anderen zagen dat ik daar mooie dingen van maakte, heb ik een eigen zaak opgestart, waarbij ik troost-items maakte op aanvraag.”
De nieuwe Tijd Voor Mij-workshop rond rouw bestaat uit drie luiken. Er is een workshop voor de lesgevers, waarin ze een theoretische basis over rouwverwerking krijgen en er gereflecteerd wordt op eigen ervaringen met rouw. Evy: “Het is belangrijk dat je als coach stilstaat bij de vraag waar jij zelf staat in je rouwproces, en je afvraagt of je er wel klaar voor bent om dit materiaal te geven. Het kan immers hard binnenkomen, en dan moet je als lesgever wel overeind kunnen blijven.”
Het tweede luik is een workshop die de deelnemers doet stilstaan bij hoe zij omgaan met verlieservaringen. Evy: “Dat hoeft niet meteen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan ook rouwen omdat je bijvoorbeeld een job verloren bent. Of kinderen kunnen verlies ervaren wanneer ze overgaan naar het volgende studiejaar, en hun klasje en leerkracht moeten achterlaten. In deze workshop halen we die kleinere verlieservaringen uit onze rugzak om te onderzoeken wat dat verlies met ons doet. Aan de hand van een rouwdagboek kijken we op een laagdrempelige manier naar wat dat verlies met ons doet. Op die manier reiken we de deelnemers handvatten aan om later op hun eigen ritme te kijken naar wat een zwaarder verlies met hen doet.”
De derde workshop focust op hoe er in verschillende maatschappijen en culturen met rouw wordt omgegaan. Evy: “Als een coach het moeilijk vindt om rechtstreeks over verlies te praten, kan deze workshop een uitkomst bieden. We kijken daarbij naar hoe er in onze maatschappij en in onze cultuur wordt omgegaan met rouw. Omdat onze groepen erg divers zijn, kunnen we onderzoeken welke verschillen en overeenkomsten er zijn tussen de verschillende culturen van de deelneemsters. Op die manier kunnen we van elkaar leren.”
Eén van de opdrachten tijdens deze workshops is stilstaan bij wat je kleine gelukje was van de afgelopen dag. Rouw heeft immers niet alleen maar te maken met verdriet. Evy: “We vergeten wel eens dat je in een rouwproces ook geluk kan ervaren. Rouw kan je vergelijken met een brede rivier waarin verschillende soorten vissen zwemmen. Die vissen staan voor heel uiteenlopende gevoelens. Het is nuttig die gevoelens te benoemen. Zo kan je je tijdens een rouwperiode bijvoorbeeld ook verliefd voelen op je partner. Rouw betekent niet noodzakelijk dat je verdrietig en depressief bent. Het is een pad dat je de rest van je leven bewandelt.”