Interview Veronica Brunswijk
Veronica Brunswijk: “Mijn ervaringen in België wil ik later in Suriname inzetten.”
Als coach met een passie voor mode en mensen begeleidt Veronica zowel naaiateliers als crea- en zelfzorgworkshops. Ze kwam uit het zonnige Suriname om zich in België in de modetechnologie te verdiepen, en heeft nog heel wat plannen voor de toekomst.
Je woont als Surinaamse in Gent. Hoe ben je daar terechtgekomen?
Veronica: “In Suriname werkte ik voor een luchtvaartmaatschappij, maar na acht jaar kreeg ik zin in iets anders. Toen ik op vakantie was bij een vriendin in Nigeria, zag ik hoe ze daar tassen en kledij maakten. Dat sprak me enorm aan. Tijdens die twee weken vakantie heb ik tien dagen een masterclass in Fashion Design gevolgd. Toen ik weer thuiskwam in Suriname, wist ik dat ik daarin verder wilde gaan. Na wat zoekwerk vond ik de opleiding modetechnologie aan de HOGENT - dat was precies waar ik naar op zoek was. Die opleiding heb ik ondertussen afgerond. In september wil ik me inschrijven voor de opleiding kunstwetenschappen. De combinatie kunst en mode lijkt me erg boeiend. Ik ben er zeker van dat kennis over kunst mijn mode-ontwerpen positief zal beïnvloeden.”
Wat houdt de studie modetechnologie precies in?
“Het is een heel brede opleiding: je leert zowel patronen ontwerpen met computerprogramma’s, als zelf met een naaimachine werken. Je leert er ook hoe je een volledig technisch dossier van een kledingstuk maakt. Dat is een fiche voor het bedrijf dat kleding maakt, waarop alle praktische informatie over een kledingstuk staat. Met zo’n technisch dossier kan je dan heel veel stukken produceren. De opleiding is dus eigenlijk een combinatie van industrie en praktijk, en valt onder de industriële wetenschappen.”
Hoe ben je coach bij Femma Tijd Voor Mij geworden?
“Ik was net van Suriname naar België verhuisd toen de coronacrisis uitbrak. Ik kende hier nog maar heel weinig mensen en moest dus actief op zoek naar sociaal contact. Zo ben ik terechtgekomen bij vzw De Zuidpoort in Gent. Zij stelden me voor om als vrijwilliger bij Femma te starten. Dat Femma Tijd Voor Mij naailessen organiseert, was voor mij als student modetechnologie natuurlijk heel interessant, en dat ze ook workshops crea en zelfzorg organiseren vond ik ook fantastisch. Nu geef ik als coach zelf die workshops.”
Hoe was het om voor het eerst les te geven?
“Dat vond ik heel fijn. Ik ben altijd al bezig geweest met sociaal werk en jongerenorganisaties, dus op deze manier informatie overbrengen was niet nieuw voor me. Het is werk dat goed bij me past: het gaat vlot en ik ondervind er weinig stress van.”
Hoe is het om in België te wonen?
“Het is moeilijk wennen aan de kou. Op regenachtige dagen als deze heb ik nergens zin in. Als ik opsta en ik kan de zon niet door de wolken zien, dan denk ik wel eens: waar ben ik terechtgekomen? Maar ik woon wel heel graag in Gent. Het is een zalige stad, lekker rustig. Ja, het is hier prettig wonen.”
“Je eigen land achterlaten is sowieso een hele uitdaging: je moet helemaal opnieuw beginnen, nieuwe contacten leggen, nieuwe vrienden maken. Maar je leert er wel heel veel van, je wordt er wijzer door. Ik had ook wel het voordeel dat ik als Surinaamse al Nederlands kon. In mijn workshops kom ik ook vrouwen tegen die het Nederlands nog niet machtig zijn, en dat is een behoorlijke hindernis voor hen. Vanuit mijn eigen ervaringen probeer ik hen te steunen en hen moed te geven.”
Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Ik zou graag een eigen modelijn ontwerpen voor hemden gemaakt uit deadstock. Dat is het overtollige textielmateriaal dat handelaars weggooien. Duurzaamheid is voor mij immers een erg belangrijk thema.”
“Ik doe dit jaar ook mee met de Fashion & Art Expo in Gent, als modeontwerper en coördinator. Tijdens de laatste week van augustus zetten we in een oude kerk een expo van kunst en mode op, onder het thema Connected Through Diversity. We organiseren daar onder andere ook twee modeshows met als slogan ‘More Is Less’. Door de bekende spreuk ‘less is more’ om te draaien, willen we de aandacht van de mensen trekken. Met ‘more is less’ bedoelen wij: meer duurzaamheid leidt tot minder afval. Tijdens die modeshow tonen we stukken die ikzelf en andere jonge ontwerpers in Gent ontworpen hebben."
“In de toekomst zou ik ook graag de ervaring die ik in België heb opgedaan in Suriname inzetten. In Suriname wordt er veel katoen verbouwd, maar het land heeft nog geen eigen katoenindustrie. Het is mijn droom om daar aan duurzame bewustwording te werken, en katoen duurzaam te verwerken tot textiel. Maar tot het zover is, wil ik hier mijn bijdrage blijven leveren. Ik geef bijvoorbeeld workshops in de buurt Rabot. Dat is een wijk met een rijk textielverleden, en dat wil ik graag belichten. Via mijn verhaal kan ik verbinding maken met anderen en Gent mee op de kaart zetten als stad met een rijk textielverleden.”
Heb je zin om de Fashion & Art Expo te bezoeken?
Dan ben je welkom van 24 tot 31 augustus 2024 in de Sint-Jozefkerk in de Wondelgemstraat te Gent. Elke dag worden er van 13u tot 18u workshops geven. De modeshows gaan door op 25 en 31 augustus, telkens om 15u.
Voor meer informatie kan je mailen naar infofashionartexpo@gmail.com.