Interview Mariia Sorokina
“Heksen staan voor vrouwenkracht.”
In de Femmagroep Vriendinnen 2060 vond de Russische Mariia Sorokina (34) wat de naam van de groep beloofde: echte vriendinnen. In deze groep kan ze zich creatief uitleven, want creativiteit zit haar in het bloed. Zo creëerde ze, geïnspireerd door de Keltische cultuur, haar eigen personage: een krachtige, Keltische bosheks.
Van Moskou naar Antwerpen
Mariia: “Ik kom uit Rusland en woon nu iets langer dan een jaar in België. Van opleiding ben ik kinderarts, maar omdat mijn diploma hier nog niet goedgekeurd is, kan ik voorlopig nog niet aan het werk. Ondertussen studeer ik alvast Nederlands, dat vind ik heel belangrijk.”
“Ik woon in Antwerpen, en ik woon daar heel graag. Ik hou echt van deze stad, het is de leukste van Europa! Alles is hier dichtbij: zowel het stadscentrum als de natuur liggen op een kwartiertje fietsen van mijn huis. Vooral de natuur is voor mij als Russische erg belangrijk. Mijn hele leven heb ik in Moskou gewoond - dat is een stad met meer inwoners dan heel België. Toen ik daar woonde, moest ik wel twee uur pendelen om op mijn werk te geraken.”
Vriendinnen op fietsafstand
“De problemen van vrouwen vind ik erg belangrijk, daar heb ik al mijn hele leven aandacht voor. Zowel voor mijn job als kinderarts als uit persoonlijke interesse heb ik steeds veel gelezen over dit thema. Omdat ik voorlopig niet als arts kan werken, probeer ik mij op andere manieren in te zetten voor de rechten van vrouwen. Zo ben ik bijvoorbeeld op acht maart naar het feest voor Internationale Vrouwendag geweest, waar ik Femma heb leren kennen. Ik heb me toen aangesloten bij Vriendinnen 2060, een Femmagroep in het noorden van Antwerpen, op twintig minuten fietsen.”
“De groep Vriendinnen 2060 komt twee keer per week samen, op dinsdag en donderdag. Ik probeer minstens één keer per week naar de bijeenkomsten te gaan. We doen daar heel creatieve dingen, en daar hou ik van. Ik was zelf al veel bezig met tekenen en scrapbooking enzo, maar het is veel leuker om dat in groep te doen in plaats van in je eentje. We maken kaartjes, tekenen op tassen, bakken wafels… We hebben ook al onze eigen handcrême gemaakt. Ik praat daar alleen maar Nederlands, zodat ik kan oefenen. Als niemand begrijpt wat ik zeg, probeer ik het desnoods in gebarentaal uit te leggen.”
Cultuur en fantasy
“De vrouwen van Vriendinnen 2060 zijn echte vriendinnen geworden. De meesten van hen zijn Belgisch, en er is ook een Marokkaanse vrouw. Die mix van culturen vind ik heel leuk. We komen samen in een erg mooi gebouw, het Oude Badhuis in Antwerpen. Ik hou van architectuur, dus zelfs de plaats waar we elkaar ontmoeten vind ik prachtig.”
“Ik hou ook van magie en fantasy verhalen. In Rusland ging ik met mijn man naar elke Comic-Con en deden we aan Cosplay. Ik maakte toen zelf onze outfits. Tegenwoordig ben ik mij aan het inlezen in de Keltische cultuur, vanuit een vrouwelijk en feministisch perspectief. Die cultuur was veel vrouwvriendelijker dan de Romaanse: Keltische vrouwen waren veel vrijer dan die in andere delen van Europa.”
Bosheks maakt toverdrankjes
“Uit interesse voor de Keltische cultuur heb ik voor mezelf een personage gecreëerd: een bosheks. Ik heb ook een bijpassend kostuum voor mezelf gemaakt. Dat kostuum draag ik niet om er schattig uit te zien, maar omdat het me krachtig en zelfzeker doet voelen. Zodra ik het aantrek, voel ik me veel dichter bij mezelf. Een Keltische heks staat immers voor vrouwenkracht.”
“Ik maak ook graag thee - niet gewoon uit een zakje, maar met bloemetjes en verse blaadjes zoals munt. Zo kweekte ik vorig jaar korenbloempjes op mijn balkon, die ik dan droogde om er thee van te trekken. Zo’n zelfgemaakte thee is voor mij als een magic potion, een toverdrankje.”
Verbonden met de natuur
“Ik hou erg veel van de natuur en denk veel na over het milieu. In het Russisch wordt wel eens voor de grap gezegd dat als je je niet goed voelt, dat je dan het gras moet aanraken of een boom knuffelen. Ik vind dat geen grap, voor mij is dat waar: verbondenheid met de natuur is essentieel voor ons mentale welzijn. En dat is waar hekserij om draait: onze band met de natuur.”