Het belang van gezonde grenzen

Zeg jij vaak ‘ja’, zelfs wanneer je liever ‘neen’ zou zeggen? Dan heb jij het vast moeilijk met grenzen stellen. Grenzen zijn essentieel wanneer je op een gezonde manier door het leven wil gaan. Eigenlijk werken ze als de rem op je fiets. Als die te strak (rigide) is afgesteld, ga je overkop. Te licht afgesteld (poreus) zorgt er dan weer voor dat je onder een auto belandt. Alleen met een goede afstelling (gezonde grenzen) kan je fietsen zoals het hoort.

 

Rigide grenzen: een muur om je heen bouwen

 

Stel jij graag erg sterke grenzen? Dan behoor jij waarschijnlijk tot dit clubje. Mensen in deze categorie bouwen een muur om zich heen omdat ze vaak buitenproportioneel grenzen stellen. Hoe zien die rigide grenzen eruit? Lees even onderstaand voorbeeld:

 

Elke vrijdagavond ga jij om 18.15 u lekker dansen in de dansclub. Maar op vrijdag is het ook jouw beurt om de kleinkinderen van school te halen. Een heerlijk moment waar jullie allemaal erg van genieten. Natuurlijk niet erg handig dat alles op vrijdag valt, maar het valt net te combineren. De afspraak is dat je dochter de kinderen om 17.30 u komt ophalen. Alleen… je dochter komt de laatste maanden pas om 17.40 u aandraven. Ze heeft natuurlijk wel een drukke baan, dat weet jij ook wel. Maar ze weet toch ook dat jij andere plannen hebt?! Het ergert je al weken. Wanneer ze afgelopen vrijdag weer maar eens om 17.42 u aan de deur stond, zei je haar dat het de laatste keer geweest is dat je de kinderen opvangt.

 

Het probleem met rigide grenzen is dat ze een negatief effect hebben op je leven. In het voorbeeld hierboven komt de relatie tussen de oma, haar kleinkinderen en haar dochter onder spanning te staan. Als je je grenzen altijd in steen beitelt, kan dat leiden tot een gevoel van eenzaamheid en mis je misschien waardevolle verbindingen met anderen.

 

Poreuze grenzen: een pad vol valkuilen

 

Poreuze grenzen zijn zwakke of halfslachtige grenzen. Je durft eigenlijk geen duidelijke lijn in het zand te trekken. Neen zeggen is moeilijk voor jou. Met als gevaar dat je jezelf overbelast.

 

‘Ben je thuis?’, je schoonmoeder belt en vraagt of ze even binnen mag springen. Je kijkt op de klok. Verdorie, eigenlijk heb je geen tijd vandaag… Maar vooruit, even kan het wel. Je rommelt nog gauw wat op en voor je het weet, gaat de deurbel. Je begroet je schoonmoeder, zet een tasje koffie en neemt de koekjes uit de kast. Voor je het weet, wordt één koffie er al gauw twee. ’s Avonds doe je de afwas, ruim je op en zet je dan toch maar je computer terug aan. De uren die je vanmiddag niet gewerkt hebt, moet je immers inhalen.

 

Als je altijd ja knikt terwijl je eigenlijk geen tijd of zin hebt, loop je uiteindelijk leeg. Op die manier zet je jezelf systematisch op de tweede plaats. Leren grenzen stellen is dus ook een vorm van zelfzorg.

 

Gezonde grenzen: bewust in balans

 

Gezonde grenzen zijn dé sleutel tot evenwicht en tevredenheid in je leven. Want je blijft respectvol en begripvol omgaan met anderen zonder je eigen noden te verwaarlozen. Wanneer je gezonde grenzen stelt, heb je de remmen van je fiets perfect afgesteld: je bent in staat om je eigen behoeften duidelijk aan te geven zonder anderen te kwetsen.

 

Gezonde grenzen stellen je in staat om in balans te blijven. En je bewust zijn van je eigen behoeften is belangrijk om grenzen te stellen. Dat is niet enkel goed voor jouw eigen welzijn, ook je relaties met anderen zullen hiervan de vruchten plukken.

 

Maar wees niet te streng voor jezelf! Grenzen stellen is een proces… en vergt tijd en oefening. Neem dus de tijd om te experimenteren en ontdek wat voor jou het beste werkt.