Groeien in grenzen stellen

Grenzen stellen, het klinkt makkelijker dan het is. Nochtans zijn grenzen essentieel om je goed in je vel te voelen. Maar misschien vind jij het erg lastig om je eigen behoeften duidelijk te maken. Dus hoe begin je aan het proces van grenzen stellen?

 

Leer jezelf kennen

 

Je moet natuurlijk beginnen bij het begin: leer jezelf kennen. Waar hecht jij waarde aan? Misschien is het voor jou belangrijker dat een opdracht op tijd binnen is en iets minder volledig, dan omgekeerd? Neem de tijd om voor jezelf eens op te schrijven welke waarden, normen en verlangens bovenaan jouw lijstje staan … en welke er misschien niet zo toe doen. Als je weet wat voor jou belangrijk is, wordt het makkelijker om te bepalen waar je je grenzen moet stellen.

 

Leer ‘nee’ te zeggen

 

Voor vele vrouwen is ‘nee’ zeggen een grote uitdaging. We willen anderen niet teleurstellen en maken ons regelmatig schuldig aan people pleasen. We zetten onszelf daarbij vaak op de tweede of derde plaats. Maar jouw behoeften en mentale welzijn zijn natuurlijk ook belangrijk. Oefen – voor de durvers mag dat voor de spiegel - in het vriendelijk maar assertief duidelijk maken van je grenzen. Zeg bijvoorbeeld luidop: ‘Sorry, maar ik kan dit weekend echt geen extra taken op mij nemen. Ik heb wat tijd voor mezelf nodig.’ Oefening baart kunst! 

 

Wees duidelijk

 

Duidelijk zeggen wat je wil, is essentieel voor het stellen van grenzen. Wanneer je vaag blijft, loop je immers het risico dat de andere partij jouw boodschap niet duidelijk ontvangen heeft. Schrap dus woorden en zinnetjes als: ‘misschien’, ‘ik weet het niet’, ‘eventueel’… Je wint meer wanneer je direct en specifiek bent. Zeg dus bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet fijn wanneer je je stem tegen me verheft en uitspraken doet over mijn persoon. Ik zou het waarderen als je op een respectvolle en professionele manier feedback geeft.’ Op die manier is het voor iedereen duidelijk wat je wel en niet wil.

 

Leer om hulp vragen

 

Het is echt niet nodig om alles alleen te doen. Leer om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Het is heus geen teken van zwakte, maar net één van kracht. Als je anderen betrekt, ontlast je jezelf en geef je jezelf ruimte. En als extra bonus zal je merken dat je verbinding met anderen er alleen maar sterker op wordt.

 

Luister naar je buikgevoel en je lichaam

 

Probeer bewust te luisteren naar je lichaam. Je lichaam is namelijk een waardevolle gids bij het stellen van grenzen. Als iets niet goed aanvoelt, is dat meestal een teken dat iemand over je grenzen heen gaat. Dan is het aan jou om dat duidelijk aan te geven. Luister dus naar jezelf en wees niet bang om actie te ondernemen.

 

Wie grenzen stelt, is geen egoïst maar iemand die zich net heel bewust is van wat ze wil. Grenzen stellen is zorgen voor jezelf, want je erkent daarmee dat jouw welzijn en jouw behoeften even belangrijk zijn als die van iemand anders. Door je bewust te zijn van jezelf, assertief te communiceren en hulp te vragen wanneer je het nodig hebt, kan je op een gezonde manier grenzen stellen. En daardoor krijg je wat meer balans en ruimte in je leven. Heerlijk, toch?