De traditie van Driekoningenkoek

femmamaakthet - 04/01/2020

Op 6 januari, dertien dagen na Kerstmis, wordt Dertiendag gevierd, beter bekend als Driekoningen.
Volgens de christelijke overlevering zagen drie wijzen uit het Oosten kort na de geboorte van Jezus een ster schitteren.
Caspar, Melchior en Balthasar volgden deze heldere ster tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus
en schonken hem goud, wierook en mirre. Driekoningen wordt ook wel Epifanie of Openbaring van de Heer genoemd.

 

Kinderen verkleden zich op 6 januari als de drie Koningen of Wijzen uit het Oosten. Een ster vergezeld hun om Driekoningen te gaan zingen.
Meestal een  ster op een stok in goud geschilderd.  De kinderen gaan van deur tot deur en zingen het volgende liedje:

 

Driekoningen, driekoningen,
Geef mij een nieuwe hoed,
Mijnen ouwe is versleten
Ons moeder mag het niet weten,

Ons vader heeft het geld op de rooster geteld

 

In ruil voor het zingen van dit liedje krijgen kinderen dan een snoepje of geld.
Ook de Driekoningentaart maakt deel uit van de traditie. Een platte taart met kroon op en je ziet ze na Nieuwjaar bij
de bakker en in supermarkten verschijnen. Traditioneel wordt de taart op 6 januari gegeten maar steeds vaker zie je
de taarten ook al verschijnen op de eerste zondag van januari.

 

Onze driekoningentaart  is een bladerdeegtaart met amandelcrèmevulling. Maar de oorsprong van de traditie die
omheen gebak, is enigszins warrig. Het heeft alles te maken met de versmelting van heidense en religieuze riten rond
Sinterklaas, Kerstmis, de zonnewende en zelfs carnaval.

 

Traditioneel wordt de taart gebakken met een boon die in de taart verstopt zit. Wanneer de taart wordt verdeeld,
kan er naar de boon worden gezocht. Degene die de boon in zijn of haar stuk taart vindt, wordt  koningin of koning voor een dag
en krijgt een kartonnen kroon.

 

Klassiek is natuurlijk de gedroogde witte boon. Soms is het een gewone amandelnoot, maar steeds vaker wordt het een stenen figuurtje, dat vaak een echt collectorsitem is. Sommigen zijn deze figuurtjes gaan verzamelen en deze passie wordt fabofilie of favofilie genoemd. Maar ook een chocoladeboon kan uitstekend verwerkt worden.

Download hieronder de handleiding.

Dit vind je misschien ook boeiend