De prijs van perfectionisme

Het moet altijd maar meer, beter, sneller. Voor velen onder ons is het streven perfectie een soort tweede natuur geworden. Maar laten we eerlijk zijn: perfectie is een mythe. En vooral eentje die je leven erg negatief kan beïnvloeden.

 

De valkuilen van perfectionisme

 

Stel je voor dat je probeert om de perfecte ‘alleskunner’ te zijn? De moeder die de beste verjaardagsfeestjes organiseert, de partner die altijd klaarstaat met leuke ideetjes, de werknemer waar je altijd alles aan kan vragen en die nooit een fout maakt… Dan leg je de lat voor jezelf onmogelijk hoog en raak je verstrikt in de eindeloze cyclus van nooit-goed-genoeg-zijn. Want de druk om alles perfect te doen wordt na een tijdje verlammend. Je voelt je altijd stressy en alsof je steeds in alles faalt. Je ergste criticus? Die ben je natuurlijk zelf. Hoog tijd dus om de kunst van het loslaten onder de knie te krijgen.

Balans tussen werk en gezin

 

Perfectionisme kan ook zorgen voor spanningen binnen je gezin. Want je wil natuurlijk uitblinken in je job. Jij zal die promotie krijgen en de beste resultaten behalen. Tegelijkertijd wil je ook de beste mama zijn. Dus sta je om 16u aan de schoolpoort en spurt je in de weekends van hobby A naar hobby B.  En op het einde van de rit? Dan ben je uitgeput en ontevreden. Want er is gewoonweg niet voldoende tijd en energie om alles te doen. En als het je een keertje niet lukt om alle balletjes hoog te houden, voel je je enorm schuldig. Maar af en toe wat gas terugnemen is niet alleen fijn, het is ook echt nodig. Probeer te zoeken naar een gezonde balans en wees realistisch. Je kan jezelf niet in tweeën snijden en je hebt ook maar twee handen!

Via prioriteit naar meer tijd

 

Perfectionisten hebben het moeilijk met het bepalen van prioriteiten. En dat is natuurlijk gevaarlijk. Want als alles even belangrijk is, kan je ooit nooit in je lijstje schrappen. Het is dus belangrijk dat je leert om onderscheid te maken in het gewicht van de taken op je to-dolijstje. Zorgen voor jezelf is ook zorgen voor anderen. Maak van jouw me-time dus ook een prioriteit. Ga een keertje lopen of mediteren. Maar hou ook tijd vrij voor het lezen van een goed boek of een kopje koffie te drinken met vriendinnen.

 

Let it go!

 

Het leren loslaten opent de deur naar groei. Wees dus niet bang om fouten te maken of nieuwe uitdagingen aan te gaan. Door jezelf ademruimte te geven, ga je soms wat nieuwe dingen proberen. En daardoor ga je je als persoon verder kunnen ontwikkelen. Durf buiten je comfortzone te treden en wees niet bang om niet perfect te zijn. Tijd om afscheid te nemen van de perfectie en jezelf te omarmen zoals je bent!