De genderkloof in emoties

Wat zijn emoties?

 

Emoties zijn eigenlijk gewoon je reacties op dingen die gebeuren. Ze zijn als gevoelens die je gedrag, gedachten en zelfs je lichaam kunnen veranderen. Je voelt bijvoorbeeld je hart sneller kloppen, je wordt stijf, of je krijgt een knoop in je maag. Emoties zijn een soort mix van lichamelijke veranderingen die je kunt ervaren.

 

Zijn mannen en vrouwen even emotioneel?

 

Iedereen laat zijn of haar emoties op een andere manier zien. Maar soms spelen onbewuste ideeën over wat 'normaal' is bij het uiten van emoties een grote rol. Deze ideeën hangen vaak samen met ons geslacht. Mannen krijgen vaak te horen dat ze niet moeten huilen of te veel over hun gevoelens moeten praten, terwijl vrouwen vaak aangemoedigd worden om 'lief' en glimlachend te zijn, zelfs als de situatie niet prettig is. Als mannen en vrouwen zich niet aan deze verwachtingen houden, kunnen ze negatieve reacties van anderen krijgen.

 

Bij vrouwen wordt emotie vaak gezien als een deel van hun persoonlijkheid, terwijl we bij mannen eerder naar externe oorzaken zoeken als ze emoties tonen, zoals een slechte dag. Maar het gaat niet alleen om geslacht; status en macht spelen ook een rol. Mensen met meer macht hebben vaak meer vrijheid om zich anders te gedragen dan sociale normen voorschrijven. Bijvoorbeeld, een rijke CEO kan zich norser gedragen als hij of zij een slechte dag heeft, terwijl een kelner in een restaurant altijd vriendelijk moet zijn, ongeacht hoe hij of zij zich voelt. Mensen met minder macht onderdrukken vaak meer hun negatieve emoties, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid en geheugen.

 

Waarom zijn vrouwen bang om boos te worden?

 

Boosheid is vaak een reactie op onrechtvaardigheid en een manier om je kracht te laten zien. Omdat mannen historisch gezien en nog steeds vaak als machtiger worden gezien, wordt boosheid meer van hen geaccepteerd en verwacht. Boosheid wordt vaak als een 'mannelijke' emotie gezien, en mensen interpreteren mannen eerder als boos dan vrouwen.

 

Boze vrouwen worden echter vaak gezien als ongepast of labiel, en we gebruiken zelden het woord 'hysterisch' om het gedrag van mannen te beschrijven. Dit woord komt van het Griekse woord 'Hysterikos', wat 'van de baarmoeder' betekent en vroeger werd gebruikt om emotionele uitbarstingen van vrouwen te beschrijven. Het uiten van boosheid kan voor vrouwen risicovol zijn, omdat het tegen hen kan worden gebruikt om hun boodschap te ondermijnen. Mensen richten zich vaak meer op de mentale stabiliteit van een boze vrouw dan op de reden waarom ze boos is. Dit kan leiden tot onderdrukking van emoties, wat uiteindelijk kan leiden tot intensere boosheid.

 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen dezelfde normen rond boosheid ervaren. Bijvoorbeeld, veel zwarte vrouwen hebben te maken met het stereotype van de 'boze zwarte vrouw' en onderdrukken vaak bewust hun emoties om niet bedreigend over te komen.

 

Waarom mogen mannen niet huilen?

 

Tranen worden vaak geassocieerd met vrouwen, en er heerst nog steeds het idee dat 'echte' mannen niet mogen huilen. We gebruiken zelfs uitdrukkingen als 'je sterk houden' om te suggereren dat het onderdrukken van tranen een teken van kracht is. Terwijl woede wordt gezien als een uiting van macht, wordt huilen vaak gezien als een teken van machteloosheid.

 

Huilen is echter niet altijd een uiting van verdriet; het kan ook voortkomen uit boosheid, frustratie of ontroering. Vrouwen uiten vaak hun woede door te huilen, wat ze als een opluchting ervaren omdat hun emoties te intens zijn om onder controle te houden.

 

Huilen wordt vaak als 'ontladend' beschouwd, maar dit effect hangt af van verschillende factoren, waaronder je gemoedstoestand, de situatie en de steun van anderen.

 

Er is een groot verschil tussen hoe huilende mannen en vrouwen worden beoordeeld. Huilende vrouwen worden vaak als hulpeloos en vriendelijk gezien, en mensen zijn meer geneigd om hen te helpen. Aan de andere kant worden vrouwen die zelden of nooit huilen soms als gevoelloos of afstandelijk beschouwd. Jongens leren vaak van jongs af aan hun emoties in te houden vanwege sociale druk, en mannen beoordelen huilende mannen vaak negatiever dan huilende vrouwen.

 

In sommige contexten is huilen meer acceptabel voor mannen, zoals tijdens sportevenementen. De reactie op huilen kan dus variëren afhankelijk van de context, het geslacht en de status van de persoon.

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat huilen niet iets is om je voor te schamen, en mensen die vaker huilen kunnen juist betrouwbaarder en eerlijker zijn, en meer geneigd zijn tot actie en inzet voor hogere doelen.