Damesgroep Unik: Gezellig samenzijn
In het hartje van het Antwerpse Zuid, in een zijstraatje met kasseien, staat buurthuis Unik. Daar worden Ellen Desloovere en ik op een donderdagmorgen in juni hartelijk ontvangen door Saida, die samen met haar collega de organisatie van Damesgroep Unik op zich neemt. Wanneer we met z’n drieën over de binnenplaats van het buurtcentrum wandelen, zie ik aan de raamdecoraties al meteen waar het hier om draait: gezellig samenzijn.
We stappen het lokaal binnen waar de andere dames van de groep al druk bezig zijn met het maken van natuurlijke schoonheidsproducten. Wat een mooie plek, denk ik. Overal kamerplanten, vintage schoolmeubels, muren in rustgevende aardekleuren. Veel tijd om me te vergapen aan het decor krijg ik echter niet: coach Hilt Teeuwen zet ook Ellen en mij meteen aan het werk. We krijgen een potje, een lepel, en een blad papier waarop allerlei recepten voor natuurlijke schoonheidsproducten staan, van zoete havermoutscrub tot gezichtspeeling met banaan. “We zijn nu de ‘magische muntscrub’ aan het maken,” zegt Hilt. Op het papier met recepten staan de ingrediënten: kristalsuiker, honing, olijfolie en een paar blaadjes verse munt. Ik vergis me al meteen in de hoeveelheden omdat ik eetlepels met theelepels verwissel, dus ik moet even wat rekenwerk doen om mijn scrub nog te redden. Maar het lukt.
Dan staat er een gezichtsmasker met havermout op het programma. Hilt heeft daarvoor plastic potjes voorzien met grijze en blauwe dekseltjes. “Grijs of blauw?” vraagt ze aan elke deelneemster, terwijl ze de tafel rondgaat. Op die tafel staan heerlijke zoete broodjes. “Neem gerust,” zegt Farida, die de broodjes zelf gemaakt heeft. “Ik pak ze niet terug mee naar huis.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Een lekkerder ontbijt kan een mens zich niet wensen.
Terwijl we havermout, suiker en kokosolie staan te mengen, vertelt Mimount me over het dagelijkse leven hier in hartje Antwerpen. Met damesgroep Unik doen ze verschillende activiteiten: workshops als deze, maar ook uitstappen naar musea en andere steden. Deze groep komt elke donderdagvoormiddag samen, maar er is ook een vrouwengroep op woensdagavond, voor wie overdag moet werken. Het zijn momenten om even fijn bij te praten bij een tasje koffie.
Samenzijn is waar het om draait, dat voel je al meteen wanneer je hier binnenwandelt. De deelneemsters komen naar deze groep om even thuis weg te zijn en met andere vrouwen te praten. Iedereen is vrij om te komen naar de activiteiten die ze interessant vinden. Het buurthuis is een plek waar iedereen zich op haar gemak voelt: de sfeer is er goed, het gezelschap is aangenaam, iedereen is hier welkom. En soms wordt er al eens wat dieper gegaan, zoals bijvoorbeeld tijdens die workshop over stress, toen een aantal vrouwen openhartig vertelde over wat hen bezighoudt. “Op zo’n momenten zie je dat je niet alleen bent met je zorgen," vertelt Saida. “Dan merk je dat we het onszelf soms moeilijk maken, omdat we zelf de lat zo hoog leggen.” Mimount knikt: “Ik heb dat ook met het huishouden. Je wil nog zoveel dingen doen, en je wil het allemaal perfect doen.”
“Daarom moeten we leren alles wat meer los te laten,” zegt Farida. “Dat is wat ik meegenomen heb uit die workshop over stress. Ik heb nu minder een schuldgevoel dan vroeger.”
Met een warm gevoel en twee scrubcrêmes rijker wandel ik even later weer naar buiten. Terwijl ik naast Ellen naar de wagen loop, stel ik me stiekem voor hoe het zou zijn om hier in Antwerpen te wonen. Ik weet wel waar ik dan op donderdagvoormiddag te vinden zou zijn.