Bourgondië, de wieg van onze Bourgondische levensstijl

annick.geets - 17/04/2024

‘Belgen zijn Bourgondiërs.’ We weten allemaal wat deze uitdrukking betekent, maar weet je ook waar die vandaag komt? Om dat uit te puzzelen kun je het lijvige boek De Bourgondiërs van Bart Van Loo lezen. Of je kunt meegaan met de reis van Femma Vrouwenreizen begin juli, en het zelf aan den lijve ondervinden. Want Bourgondië is nog steeds de streek van het goede leven, en wij Belgen - vooral Vlamingen – hebben daar een rol in gespeeld.

 

 

Zin in een reis zonder zorgen? Vol variatie, met glooiende landschappen, een rijke cultuur en culinaire hoogstandjes? Lees dan zeker verder. Het enige wat jij moet doen, is op tijd aan de opstapplaats verschijnen. Voor de rest zorgen wij! 

De Bourgondische hertogen (14de - 15de eeuw) brachten de Nederlanden samen en zorgen voor economische en culturele welvaart. Onze Bourgondische levensstijl hebben wij aan die periode te danken. In het landelijke Bourgondië van vandaag kun je nog steeds genieten van de traditionele rijkdommen: Chardonnay-druiven voor de witte Chablis en Pinot Noir voor de rode Bourgognes, honingbrood, allerlei kazen en kaastaart, coq au vin en kippen uit Bresse, … 

 

Ook architectuurfans kunnen in Bourgondië hun hartje ophalen. De streek is bezaaid met statige gebouwen en Cisterciënzerabdijen, zoals het Hospice en het prachtige Hôtel-Dieu in Beaune, en de abdij van Fontenay. We bezoeken ook het oude stadje Monbard en het prachtige Vézelay, een van de meest bekende ‘Plus Beau Villages de France’. 

Beaune en Brochon

De Côte de Beaune is een streek waar Grand Crus, Premier Crus en Prestige appellations elkaar opvolgen. De wijnregio is vooral bekend omwille van zijn witte wijnen, maar er zijn ook verfijnde rode wijnen te vinden. Tijdens de rondrit houden we uiteraard ook even halt bij een plaatselijke wijnboer. En natuurlijk kunnen ook de kazen niet ontbreken. In Brochon brengen we een bezoek aan Fromagerie Gaugry, een ambachtelijke kaasmakerij. Al 80 jaar produceert Fromagerie Gaugry kwaliteitsproducten volgens authentieke Bourgondische methodes en knowhow. We krijgen er een rondleiding en proeven van verschillende kazen bij een glaasje wijn. 

Dijon en Autun

Wie een duik wil nemen in het roemrijke verleden van de regio kan niet omheen Autun en Dijon. Dat verleden gaat in Autun terug tot de Romeinen. Getuige daarvan het Romeinse theater – het grootste van Frankrijk – en de stadswallen. De kathedraal Saint-Lazare d’Autun is een indrukwekkend staaltje van zowel romaanse als gotische bouwkunst. 

In Dijon maken we kennis met het imposante erfgoed van de hertogen van Bourgondië. We bezichtigen o.a. het Palais des Ducs, de St-Bénignekathedraal en de Notre Dame in het historische centrum. Dijon dankt zijn titel als hoofdstad van Bourgondië aan het huwelijk van Philips de Stoute met Margaretha van Vlaanderen. De hertogen haalden de beste Vlaamse kunstenaars naar Bourgondië. Het Museum voor Schone Kunsten, ondergebracht in het hertogelijk paleis, is één van de grootste kunstmusea van Frankrijk. En natuurlijk nemen we de tijd om de rest van de stad te ontdekken en te genieten op een terrasje. 

De laatste dag staat in het teken van 2 beroemde vrouwen: de Bourgondische vorstin Margaretha van Male en de laatste Bourgondische prinses Margaretha van Oostenrijk. In Mellecey bezoeken we het Kasteel van Germolles,  enige bewaarde lustslot – of ‘buitenplaleis’ - van de Bourgondische dynastie, gebouwd in 1380 in opdracht van Margaretha van Male, echtgenote van Filips de Stoute. Na deze passende afsluiter vatten wij de thuisreis aan. 

Wil je zelf ervaren waar ‘onze Bourgondische levensstijl’ vandaan komt? Schrijf je dan zeker in! 

 

Bourgondië, de regio van l’Art et le Plaisir de Vivre

  • Zondag 7  tot vrijdag 12 juli 2024
  • 6-daagse autocarreis in volpension
  • Begeleiding: Marina Fauconnier

 

 

Meer info vind je hier: https://www.femma.be/nl/reizen/bourgondie-de-regio-van-l%27art-et-le-plaisir-de-vivre

Dit vind je misschien ook boeiend