Vijf dingen die je nog niet wist over stress en onze hormonen

03/06/2022
stress-en-hormonen

Hoe kunnen we zorgen dat we niet langer met een sabeltandtijger op onze schouder leven, maar in balans komen en goed voor onszelf zorgen?

1. Geen zin in seks? Een laag libido?

Misschien ligt het aan je partner, de sleur in de relatie of iets anders, maar de kans is heel groot dat jouw zin in seks als sneeuw door de zon verdwijnt door je stresshormonen. Veel vrouwen voelen zich opgedraaid, constant moe, futloos en opgeblazen. Niet bepaald een staat waarin je makkelijk zin hebt in seks.

2. We leiden collectief aan het zo-veel-te-doen-syndroom.

Uiteraard is dat een maatschappelijk probleem: we moeten heel veel, er wordt veel van ons verwacht. Deze maatschappelijke druk krijgt vat op ons door onze persoonlijke kenmerken, zoals perfectionisme of onzekerheid. En dan heb je de poppen aan het dansen. Druk-druk-druk is lichamelijk gezien een soort van verslaving. Aanvankelijk geeft het een kick om druk te zijn. Je krijgt voldoening van ballen in de lucht houden en taakjes afvinken. Dat is zelfs meetbaar in de hersenen, want bij een afgevinkt taakje komt er een shot dopamine vrij. ‘I got this,’ denk je. En ‘ waar doet iedereen toch zo moeilijk over?’. Tot dit patroon zijn tol begint te eisen, met als gevolg dat ontzettend veel mensen lijden aan depressie en burn-out. Toch maar even op de rem, collectief en individueel!

3. Zolang je bezig bent gaat het goed en voel je je ook goed.

Maar als je stil zit, kan je je eigen gedachten niet verdragen. Plots komt er verdriet op, voel je je angstig, nerveus, voel je spanning in je lijf. Conclusie? Bezig blijven is gewoon beter voor je.
Helaas pindakaas. Op de lange termijn betaal je de rekening als je bezig blijft. De reden waarom je je slecht voelt als je eenmaal rust neemt, is omdat de stresshormonen in je lijf pieken. Die hebben even tijd nodig om af te breken en terug naar een normaal level te zakken. Dus neem je rust en geef je lijf de kans dat te doen.

4. De voorbije jaren zijn we flink geëmancipeerd.

Gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen stellen we uiteraard niet in vraag. Alleen zijn we geëmancipeerd op mannelijke voorwaarden, door ons te ‘vermannen’. We zijn mannelijke krachten en kwaliteiten gaan ontwikkelen om als vrouwen ons mannetje te kunnen staan. Alleen is dat verwoestend voor ons gezondheid, omdat we hier veel stress door ervaren. Tijd dus voor de omgekeerde emancipatie. Laten we de vrouwelijke krachten en kwaliteiten maar eens in evenwicht brengen in de wereld!

5. In 1910 sliepen mensen 9 tot 10 uur per nacht.

Nu amper 7. In de jaren 70 hadden mensen 27 uren vrije tijd per week. Dat was in de jaren 90 gezakt tot 15 en is steeds minder. Hoewel we intussen automaten hebben die allemaal dingen van ons overnemen en het idee hebben dat de nieuwe technologie ons leven makkelijker maakt, blijkt dat we behoorlijk inleveren op rust en vrije tijd. Het gevolg? Stresshormonen die door het dak gaan. Tijd om beter voor onszelf te zorgen!

Dit vind je misschien ook boeiend