Steun de eisen van de Liga van het Huispersoneel

Sarah Decoster - 15/06/2023

Maar liefst 100 miljoen mensen wereldwijd werken als huispersoneel. Het merendeel van hen (zo’n 82%) is vrouw. Ze verrichten de dagelijkse noodzakelijke taken zoals  poetsen & koken, en staan in voor de zorg voor kinderen en ouderen. Helaas beschouwen velen hen niet als ‘échte werknemers’, en dat weerspiegelt zich te vaak in erbarmelijke arbeidsomstandigheden.

Sinds 2011 is 16 juni officieel ‘Internationale Dag van het Huispersoneel'. Twaalf jaar geleden werd de Conventie C189 ‘Waardig Werk voor Huispersoneel’ goedgekeurd door de Internationale Arbeidersorganisatie (ILO). Een aantal belangrijke principes, zoals het recht op een minimumloon, maandelijkse betaling van dit loon en sociale bescherming kregen hierdoor een wettelijke basis. De conventie was de officiële bekroning voor  de ‘National Domestic Workers Movement', een beweging die mede vorm kreeg door de langdurige inspanningen van zuster Jeanne Devos. (Lees het recente Femma interview hier

Toch blijven er vandaag ,anno 2023, nog steeds heel wat vrouwen die werken als ‘huispersoneel’ in België onder de radar. Ze hebben geen wettige verblijfsvergunning en zijn afhankelijk van de goodwill van hun werkgever. De gezinnen waarvoor ze werken profiteren van hun (veel te) goedkope arbeid. Omdat het loon vaak hoger ligt dan in hun thuisland, zijn huisarbeid(st)ers niet altijd volledig bewust van het feit dat hun werkgever hen uitbuit. Daarnaast zijn ze extra kwetsbaar voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De angst om uitgewezen te worden vormt een drempel om een klacht in te dienen bij de politie.

Ondanks hun precaire en vaak geïsoleerde positie blijven deze vrouwen hun stem verheffen en zetten ze hun strijd voor gelijke rechten voort. Op 16 juni komt de Liga van het Huispersoneel  (ACV- CSC) samen op het Poelaertplein van 10u tot 13u.   

Bekijk hier hun filmpje

Femma ondersteunt hun eisen en roept beleidsmakers dringend op tot actie!

  1. Toegang tot legaal werk via een 'gecombineerde vergunning', die vandaag niet voorhanden is voor werknemers.neemsters zonder papieren die al actief zijn op het grondgebied.
  2. Slachtoffers mogelijkheid bieden om klacht neer te leggen tegen onrechtmatige werkgevers en hen gedurende de gehele procedure te beschermen met verblijfsvergunning.
  3. Toegang tot de Actiris-beroepsopleidingen voor knelpuntsectoren en kritische/essentiële functies.

Deel jij hun oproep?

 

Dit vind je misschien ook boeiend