Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- Gevlucht voor de Taliban: “We leefden voortdurend in angst.”
Gevlucht voor de Taliban: “We leefden voortdurend in angst.”
In augustus vaardigden de Taliban een nieuwe wet uit die het leven van vrouwen in Afghanistan nog meer beperkt dan ooit tevoren. Deze ‘morele’ wet verplicht vrouwen om hun lichaam en gezicht volledig te bedekken en bepaalt dat hun stem buitenshuis niet gehoord mag worden. Maar wie zijn de Taliban eigenlijk, en hoe is het zo ver gekomen?
Op de vlucht
De Afghaanse Zahra (50) is lid van Femmagroep Afghaanse Wereldvrouwen. Zij vluchtte in 2009 met haar man en vijf kinderen naar België. Dit is haar verhaal.
Zahra: 'Het leven in Afghanistan was heel moeilijk. Als vrouw mocht je enkel naar buiten in het gezelschap van een man en moest je altijd een boerka dragen. Mijn dochters mochten niet naar school. We hadden op financieel gebied geen zorgen, maar mijn echtgenoot kreeg problemen met een man die lid was van de Taliban. We zijn toen naar Iran gevlucht, waar mijn man in de bouw ging werken. Na twee jaar werd hij echter door de Iraanse politie teruggestuurd en zijn we met het hele gezin naar Afghanistan moeten terugkeren. We hadden toen zes kinderen.’
'Op een dag kwamen er drie mannen naar ons huis. Mijn man was op dat moment niet aanwezig. Die mannen hebben toen mijn oudste zoon doodgeschoten. Hij was zestien jaar.'
‘Eens terug in Afghanistan werden we opnieuw bedreigd door de Taliban. We leefden voortdurend in angst. Op een dag kwamen er drie mannen naar ons huis. Mijn man was op dat moment niet aanwezig. Die mannen hebben toen mijn oudste zoon doodgeschoten. Hij was zestien jaar. Toen zijn we opnieuw weggevlucht, dit keer naar België. We hebben handenvol geld betaald aan een mensensmokkelaar en we zijn drie maanden onderweg geweest. Met alle soorten transport hebben we gereisd: in auto’s, vrachtwagens, boten… Mijn jongste kind was toen twee jaar.’
‘Hier in België zijn we goed terechtgekomen: we hoeven niet meer bang te zijn, de kinderen hebben hier kunnen studeren. Ik ben hier heel tevreden, maar ik mis mijn familie. Ik bel regelmatig met mijn broer, die nog in Afghanistan is. En ik denk aan de zoon die ik verloren heb. Dat doet me nog steeds veel pijn en verdriet. Ook heb ik last van artrose en andere stress-gerelateerde aandoeningen. De stress die ik ervaren heb, heeft me ziek gemaakt.’
Zo ontstond de Taliban
Scholen in Pakistan
In feite zijn de Taliban niet in Afghanistan ontstaan maar in Pakistan. Daar leefden duizenden Afghanen in vluchtelingenkampen, gevlucht voor twee opeenvolgende burgeroorlogen. In die kampen werden islamitische scholen opgericht, gesponsord door Saudi-Arabië. De studenten in die scholen werden klaargestoomd om hun land weer over te nemen. Zij werden ‘taliban’ genoemd, wat ‘studenten’ betekent.
In 1996 namen de Taliban de macht over in Afghanistan en legden ze de sharia op, de islamitische wet, maar dan in een extremistische vorm. Vrouwen hadden daarbij weinig tot geen rechten: ze werden bijna volledig uit het publieke leven geweerd en mochten niet meer naar school. Muziek, films en televisie werden verbannen en kunst en cultuur mochten enkel in het teken van de islam staan. Wie de wet overtrad, werd in het openbaar gestraft of zelfs geëxecuteerd.
Twintig jaar VS
In 2001 pleegde de Saudi-Arabische terreurgroep Al Qaeda een aanslag op de Twin Towers in New York. Daarop vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen, waar de leider van Al Qaeda zich zou bevinden. Dat leidde tot een oorlog die meer dan twintig jaar zou duren en vooral onder de Afghaanse bevolking tienduizenden slachtoffers zou eisen. De Verenigde Staten zetten de Taliban opzij en onder toezicht van de internationale gemeenschap werd er een nieuwe regering aangesteld.
De Taliban zijn terug
De Taliban gaven zich echter niet gewonnen. Toen de Verenigde Staten zich in 2021 terugtrokken, kwamen de Taliban weer aan de macht. De meisjes en vrouwen van Afghanistan verloren opnieuw al hun rechten: ze mochten niet meer naar school of uit werken en gezondheidszorg voor vrouwen werd zwaar beperkt. Sindsdien is de toestand er alleen maar op achteruit gegaan, zoals de nieuwe wet die in augustus uitgevaardigd werd laat zien.