En dit is mijn verhaal...

08/12/2020
En dit is mijn verhaal

In aanloop naar de 100ste verjaardag van Femma (27 oktober 2020) zetten we deze blog ‘100 verhalen van vrouwen’ op. Daarmee willen we de kracht en kwetsbaarheid van vrouwen (samen) zichtbaar maken. Intussen publiceerden we 99 verhalen van heel diverse vrouwen van binnen en buiten Femma. Deze reeks werd gelezen, gedeeld en ‘geprezen’. Het wekelijks verhaal zette vrouwen ertoe aan om te reflecteren over hun eigen leven. Sommigen begonnen meteen te schrijven en stuurden ons spontaan hun verhaal.

Heb ik een verhaal?

Elke vrouw is uniek. Ze beschikt over een eigen pakketje kracht én kwetsbaarheid. Dat ligt niet vast; er zit altijd wat beweging in. Ze maakt haar eigen leven, samen met anderen. Haar levenservaring en inzichten bewaart ze diep van binnen en deelt ze wel eens met anderen. Femma is zo’n vertrouwde plek waar vrouwen met mekaar ‘verhalen’ delen. Zoveel fijne ervaringen, maar ook pijn en verdriet worden er gedeeld. ‘Femma is een warm sociaal vangnet’ en ‘Femma is een school voor het leven’, zo getuigen Femmavrouwen. Vrouwen komen bij mekaar op verhaal, ook buiten Femma.

Elke vrouw heeft een verhaal. In plaats van deze 99 verhalen, hadden er evengoed 99 of zelfs 999 andere kunnen staan. Daarom koos Femma ervoor om het 100ste verhaal symbolisch ‘blanco’ te laten: een open uitnodiging aan elke vrouw om haar eigen verhaal te schrijven. Voor jezelf of voor anderen: je partner, je kinderen en kleinkinderen, je vriendinnen, … En als je wil mag je jouw verhaal ook delen met Femma.

Wat is mijn persoonlijk verhaal?

Het begrip ‘verhaal’ klinkt misschien groots en ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je maakt het zo lang en zo breed als je zelf wil. Het chronologisch verhaal van je leven, de beschrijving van een levensfase, cruciale thema’s in je leven, de uitleg of verantwoording van levenskeuzes. Maar de beschrijving van je dagelijks leven, je werk, je gezin, je vrijwillige engagementen is even goed. Of veel korter: één belangrijk inzicht, een levensmotto, een wens, één zin, ...

 

Wat heb ik eraan om mijn verhaal te schrijven?

Als je jouw verhaal wil schrijven, zal je even stil moeten staan bij je leven. Een moment van rust en reflectie inbouwen is noodzakelijk. Dat kan op zich al deugd doen. Verder levert jouw oefening sowieso herbeleving van ervaringen op, evenals een aantal inzichten. Je leert jezelf beter kennen; je krijgt meer inzicht in je eigen gedachten, gevoelens en gedrag.  Schrijven is, alleszins voor wie graag schrijft, een aangename activiteit. Weten dat je schrijfsels voor jezelf of voor anderen waarde hebben doet deugd.

Wat kan mijn verhaal betekenen voor anderen?

Als je jouw verhaal deelt met iemand anders leert die persoon je beter kennen en zal zij/hij je beter begrijpen. Persoonlijke verhalen delen met iemand betekent tijd investeren in de relatie die je hebt met die persoon. Dat bevordert de kwaliteit en diepgang van de relatie. Als een (groot)moeder haar verhaal vertelt aan haar (klein)dochter, wordt bovendien kennis en ervaring van generatie op generatie doorgegeven. Als je authentiek getuigt over jouw leven, jouw inzichten en ervaringen, is dit een bron van (h)erkenning, steun en aanmoediging voor andere vrouwen (en mannen).

 

In welke vorm giet ik mijn verhaal?

Dat kies je uiteraard zelf. Je hoeft heus geen biografie of boek te schrijven. Veel vrouwen houden een dagboek bij; elke dag noteren zij hun (bijzondere) ontmoetingen, activiteiten, ervaringen en inzichten. Het dagboek is vaak hun beste ‘vriendin’. ‘Mensen die een dagboek bijhouden, leven twee keer’ stelt Jessamijn West. Er zijn ook andere formules. Je schrijft je levensverhaal in één tekst of bijv. In een reeks ‘brieven’ aan je (klein)dochter. Je kan de geschreven tekst illustreren met tekeningen of foto’s. Of je kiest sprekende foto’s die, samengebracht in een album, jouw verhaal als het ware verbeelden. Jouw woorden dienen enkel nog om de beelden kracht bij te zetten. Of je schrijft jouw verhaal in de vorm van één of meerdere (thematische) gedichten, eventueel in handlettering gepresenteerd. Een andere idee is om quotes te verzamelen die bij je leven passen. Je vindt ze in dag- en weekbladen. Je maakt er een collage mee die je inkadert of aanbrengt op een prikbord. Je kan de quotes nog regelmatig veranderen. Altijd iets om zelf naar te kijken bijv. in de keuken, altijd stof tot gesprek met bezoekers.

 

Je kan het ook eenvoudig houden door postkaartjes te versturen met woorden en/of beelden die voor jou én voor de ontvanger iets betekenen.

 

Je kan schrijven op papier, of digitaal, maar je mag ook tekenen, schilderen, haken, breien, naaien, … Creatief je verhaal maken.


Misschien is de winter- en eindejaarsperiode 2020, mét coronamaatregelen, een ideale gelegenheid om zo’n origineel cadeau te maken en te schenken.

Kan ik ergens inspiratie of hulp krijgen?

  • De vorige 99 verhalen zijn een bron van inspiratie; herlees ze nog eens.
  • Voor 100 vrouwen hebben we een mooi geïllustreerd Femma-boekje, met vragen die je kan beantwoorden. Eenmaal ingevuld krijg je een beeld van wie je bent als geëngageerde (Femma)vrouw. Je kan dit boekje gratis ontvangen, zolang de voorraad strekt. Mail je naam en adres + je aanvraag voor 1 ex. voor vrijdag 11 december 2020 naar wendy.toelen@femma.be. Op maandag 14 december 2020 gaan de boekjes in de postbus.
  • Wie zichzelf beter wil leren kennen kan o.a. bij PRH, Persoonlijkheid en Relatie Vlaanderen,  terecht voor cursussen: www.prh.be.
  • Wie zich grondig wil verdiepen in het schrijven van levensverhalen van zichzelf en/of van anderen, kan een opleiding volgen bij Odisee-Brussel: www.odisee.be/mozaïekvanherinneringen.

Hoe kan ik mijn verhaal delen met Femma?

Er zijn verschillende manieren om je verhaal in de vorm van een tekst, kaartje, tekening, gedicht, foto van een creatie..., te delen met Femma.  Je kan reageren onder deze blog of op het bericht over deze blog op de Facebookpagina.  Dan kan iedereen meteen meelezen.

Je kan ook een mailtje sturen naar communicatie@femma.be of via de post sturen naar Femma, t.a.v. Chris Goossens, Urbain Britsierlaan 5, 1030 Brussel. 

We kijken uit naar jouw verhaal!

Foto's: Pixabay en Chris Goossens

Dit vind je misschien ook boeiend