Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- En nu ik - 10 strategieën om meer ‘eigen tijd’ te creëren in 2022
En nu ik - 10 strategieën om meer ‘eigen tijd’ te creëren in 2022
(deel 1/3)
Lekker wat me-time nemen.
Komt het haar ook recht op je armen als je deze zin leest?
Alsof het zo makkelijk is, met de zorg voor je ouders/de zorg voor je kinderen/de zorg voor je partner/je drukke baan/het huishouden/je gezondheidsproblemen/… (schrappen wat niet past)
Het gebrek aan eigen tijd is niet enkel jouw persoonlijke probleem.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in België maar liefst 7 uren per week (ZEVEN UREN!) minder eigen tijd hebben dan mannen, oftewel: ze besteden 7 uren meer aan zorg en huishouden.
Dat betekent dus dat dat kippenvel dat je krijgt van het woordje ‘me-time’, niet enkel jouw kippenvel is. Het gebrek aan eigen tijd is een structureel en maatschappelijk probleem voor vrouwen.
We kunnen natuurlijk een boompje opzetten over waarom dat zo is, maar laten we eerder even kijken naar hoe we het anders kunnen doen.
Tien strategieën om meer eigen tijd te creëren in 2022 (deel 1/3)
1.Claim een plekje
Vaak hebben mannen een eigen werkkamer én een tuinhok of garage vol gereedschap. Vrouwen zitten traditiegetrouw aan de keukentafel als ze iets voor zichzelf willen doen. Die keukentafel waar iedereen zijn sleutels op mikt, zijn/haar vuile kopjes of glazen achterlaat, waar je achteloos nog even wat kruimels wegveegt en waar de privacy ongeveer nihil is.
Tijd dus om een plek te claimen. Nu denk je vast ‘ alsof we een kamer over hebben’. Hoewel het ideaal is als er een deur aan je eigen plekje zit waar je doodshoofden op kan hangen als duidelijke boodschap voor wie het waagt je te komen storen, hoeft het geen kamer te zijn. Ik heb de voorbije jaren de mooiste oplossingen gezien van vrouwen.
Van een uitklapbaar plankje naast de wasmachine, tot een fijn hoekje met kussens en een mooi lampje in de slaapkamer. Van een gepimpt stukje zolder tot een ongebouwde dressing. Wees creatief.
Virginia Woolf wees er ons al op dat vrouwen nood hebben aan ‘a room of one’s own’. Het claimen van een plekje voor jezelf maakt de drempel om eigen tijd te nemen lager. Het enige dat je hoeft te doen is een kopje koffie of thee nemen, of een glas wijn, en daarheen te gaan. Je huisgenoten leren echt wel dat ze je daar met rust moeten laten, en je komt vanzelf tot rust als je het een beetje leuk hebt vormgegeven. En als je echt geen hoekje in je eigen huis kan vinden, dan is de plaatselijke bibliotheek of een leuk koffiezaakje the place to be.
2. Plan de week
Je kan meebewegen met de stroom, je laten leven, telkens afwachten of je wel zin hebt in die wandeling die je voor jezelf ‘eens wil doen’, om dan ook telkens maar weer af te haken omdat je partner humeurig is, je kinderen aan je benen hangen of omdat het koud is buiten. Maar het geeft veel rust en duidelijkheid als je de week plant en die plannen ook deelt met je huisgenoten. Zo kunnen je pubers/kinderen/partner/ouders/… zich alvast wat instellen op het feit dat jij bijvoorbeeld een middag weg bent of een ochtend niet gestoord kan worden.
En de kans dat jij het knopje kan omzetten en echt die eigen tijd kan nemen, is veel groter als je daar al rekening mee hebt gehouden in je planning. Plan daarom je week.
Je kan op zondag even een overzicht maken. Breng eerst in kaart wat echt moet, aan afspraken, zorgtaken, … Plan dan een aantal energiegevers: dingen die je doet waar je zelf van oplaadt. En vergeet niet een date met jezelf te plannen. Van een uurtje wandelen, tot wat tijdschriften lezen in de bibliotheek. Van een filmavond met een zak chips helemaal voor jezelf, tot een diepe duik in een mooi boek. Van een online webinar om bij te leren, tot een creatief project om even helemaal craftful te kunnen zijn.
3.Kies vijf niet-onderhandelbare routines
Het kost zoveel tijd om alles altijd te moeten plannen en afstemmen. Die hele puzzel elke week maken waarbij je telkens merkt dat je geen puzzelstukjes te kort maar te veel hebt, als je werk, huishouden, zorg, tijd met je partner, leuke dingen, opruimen, … in de week wil proppen.
Daarom kan het goed zijn een aantal ankers in te bouwen. Dingen die elke week hetzelfde zijn, en waar enkel van afgeweken wordt als de wereld in brand staat. Of iedereen buikgriep heeft.
Ter inspiratie deel ik mijn ankers:
Pannenkoeken op dinsdag: mijn kinderen zijn slechte eters. Maaltijden zijn ongeveer elke dag slopend. Daarom eten we pannenkoeken op dinsdag. Eén relaxte maaltijd per week. En wat de kinderen niet weten, is dat in het deeg een halve pompoen verwerkt zit. Hebben ze toch groenten binnen gekregen.
De wasstraat op woensdagmiddag: op woensdagmiddag ben ik thuis. Ik zeg bewust niet VRIJ, want het is de drukste middag van de week. Naast een leuke activiteit zoals koekjes bakken, is woensdag ook wasstraatdag. Alle kinderen gaan in bad én ik haal alle lakens af de bedden en was ze, dat is goed te combineren aangezien de wasmachine naast de badkamer staat. Het is even aanpoten, maar als ik op woensdagavond aan tafel schuif (daarover zo meer) heb ik altijd dat heerlijke opgeruimde gevoel.
Wie kookt wanneer? Ik durf niet uit te rekenen hoeveel tijd mijn partner en ik besteed hebben aan appen over het avondeten. Wie kookt, wat eten we, halen we niet gewoon even friet, … Tot we de dagen gewoon verdeeld hebben met de afspraak ons niet te moeien met wat de ander kookt. Ik heb vaste dagen, hij heeft vaste dagen, geen nodeloos overleg meer en drie dagen per week gewoon mijn beentjes onder tafel schuiven.
Vaste oppasmomenten afspreken: vaak ga je een oppas zoeken als je een plan hebt om iets te gaan doen. Je kan het ook gewoon omdraaien. Je boekt die oppas sowieso elke eerste vrijdag van de maand van 19u tot uiterlijk 23u. Als je dan op vrijdagochtend ziet dat de oppas later die dag komt, heb je nog alle tijd om een plan te bedenken.
Verdeel de sportmomenten: zaterdagochtend is het mijn sportmoment, zondagochtend die van Pieter. En daar wordt niet vanaf geweken. Tenzij het te koud is om te gaan suppen, dan ga ik mogelijk even wandelen met een warme afhaal koffie.