Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- Boekrecensie: Het is hier geen hotel!
Boekrecensie: Het is hier geen hotel!
Het is hier geen hotel! door Eva Brumagne en Riet Ory
Recensie door Kathleen Verbiest
Zes uur minder vrije tijd
Als ik terugdenk aan mijn kindertijd en hoe mijn ouders het huishoudelijk werk verdeelden, zie ik mijn vader ’s morgens onze brooddozen klaarmaken, en mijn moeder ’s avonds het avondeten bereiden. Ik zie mijn vader de woonkamer stofzuigen en mijn moeder de was ophangen. Vanaf een bepaald moment deden wij als kinderen zelf onze was, en maakten we onze brooddozen klaar. Ik denk dus dat het qua gedeeld eigenaarschap bij ons thuis wel snor zat.
Jammer genoeg is dat scenario eerder een uitzondering dan de regel: vrouwen nemen over het algemeen nog steeds het leeuwendeel van de huishoudelijke taken op zich, en hebben daardoor per week gemiddeld zes (!) uur minder vrije tijd dan mannen. Vooral in huishoudens met kinderen werken vrouwen zich daardoor soms letterlijk kapot. Ze gaan ten onder aan werk dat amper gezien of gewaardeerd en al helemaal niet financieel vergoed wordt.
Alle hens aan dek
Gelukkig kan het ook anders! Met een flinke mentaliteitsverandering, een praktische
woordenschat en een aantal handvatten kan je een onevenwichtig huishouden omtoveren tot een geoliede machine waar iedereen de handen uit de mouwen steekt. Zoek je een praktische handleiding om die metamorfose in gang te zetten, dan is Het is hier geen hotel! het ideale boek voor jou.
Kinderarbeid?
Eva en Riet nemen eerst de belemmerende overtuigingen onder de loep waarmee wij als vrouwen onze eigen problemen in stand houden. Of zoals Gandhi zei: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Want anderen veranderen, is onbegonnen werk. Maar als jij zelf verandert, verandert alles en iedereen om je heen. Als je bijvoorbeeld de overtuiging “Ik ga geen kinderarbeid organiseren” kan omzetten tot “Ik wil mijn kinderen zelfredzaam en weerbaar maken”, dan gaat er een wereld voor je open waarin zowel jij als je kinderen zich snel thuis zullen voelen.
Liever samen
Als tweede stap reiken de auteurs je een aantal handvatten aan om praktische stappen te zetten naar een gedeeld eigenaarschap van het huishouden, waarbij iedereen de verantwoordelijkheden krijgt die hij of zij aankan. Op die manier wordt het huishouden echt een gezamenlijk project. En iets samen doen, is sowieso leuker dan alleen.
Wie hulp in het huishouden zoekt, zou ik dus eerst en vooral dit boek aanraden. Want de hulp die je zoekt, zit misschien gewoon op je sofa tv te kijken. Misschien kan dit boek dan de
afstandsbediening zijn waarmee je hen aan het werk krijgt…