5 absurde weetjes over gender en tijd

Tijd. In sommige fases van je leven lijk je er veel te veel van te hebben, en in andere fases heb je een nijpend tekort. Soms vliegt de tijd, en als je ergens zit te wachten, lijken minuten wel uren. Wist je dat het ook uitmaakt of je een man of vrouw bent wat je tijdsbesteding en tijdsbeleving betreft? Wist jij deze vijf dingen over gender en tijd?

 

Gekke taakverdeling

 

Stel je voor dat je partner werkloos is en jij hebt een baan buitenshuis. Je zou dan verwachten dat je partner iets meer in het huishouden opneemt. Toch?

 

Gek genoeg is het zo dat in heterokoppels waarbij de man werkloos is en de vrouw niet, de vrouw meer tijd besteedt aan huishoudelijk werk dan bij paren van wie man en vrouw allebei een baan hebben.

 

Absurd, vind je niet? De verklaring is te zoeken in het feit dat het werkloos zijn een afbreuk doet aan de mannelijkheid van de partner. Als hij dan ook het huishouden draaiende moet houden, staat zijn mannelijkheid helemaal onder druk. En vrouwen beschouwen het huishouden onbewust nog heel vaak als hun domein en willen daar controle over houden.

 

Het loopt al scheef in de tienerjaren

 

Er bestaan in onze maatschappij specifieke verwachtingen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid. Met een moeilijk woord: seksespecifieke rolverwachtingen. Al vroeg internaliseren kinderen die, waardoor ze het gevoel hebben dat deze opvattingen van zichzelf zijn en dus niet iets dat hen door de cultuur en maatschappij is aangepraat. Kinderen gaan zelfs een voorkeur hebben voor het gedrag dat hoort bij het beantwoorden aan deze normen. En dat leidt tot het trieste feit dat meisjes in hun tienerjaren als meer huishoudelijk werk doen dan hun broers. Moraal van het verhaal? Als de tafel afgeruimd moet worden, kijk dan even naar je zoon in plaats van naar je dochter.

 

Het ouderschap is intensiever dan ooit

 

Je zou denken dat we steeds minder tijd doorbrengen met onze kinderen, aangezien we tweeverdienersschap normaal zijn gaan vinden en mensen veelal de zorg voor het gezin en huishouden combineren met werk. Maar de realiteit is dat het ouderschap intensiever is geworden dan ooit. We zijn meer dan ooit bezig met onze kinderen opvoeden, ondersteunen, coachen, samen quality time doorbrengen en stimuleren. Gelukkig maar, zou je kunnen denken. Maar helaas. Kinderen tussen 2 en 5 ontwikkelen niet de vaardigheden zelfstandig te zijn als hun ouders voortdurend bezig zijn met alles voor hen op te lossen, en worden daar absoluut niet gelukkiger van. Even uitzoomen dus, helikopterouders.

 

Trouwen we met kneusjes of maken we er kneusjes van?

 

Vrouwen in heteroseksuele koppels hebben vaak een soort norm van hoe taken uitgevoerd moeten worden, wanneer iets goed is en wie wat moet doen. Ook in het ouderschap hebben vrouwen het gevoel dat zij alles het beste kunnen en dat ze de zorg voor hun kleintjes het beste zelf kunnen leveren. Of erop toezien dat het goed gebeurt. Met andere woorden: moeders begeleiden hun mannelijke partners in hun huishoudelijke en zorgtaken, zodat het precies gebeurt zoals het volgens hen moet gebeuren. Wat denk je? Kiezen we een kneus als partner of maken we er één van door deze poortwachtersrol op te nemen?

 

Vrouwen hebben hun deel gedaan, nu de mannen nog

 

De laatste vijftig jaar is het heel normaal geworden dat vrouwen buitenshuis gingen werken. Deeltijds of voltijds. Ook als er kinderen zijn. Dit heet de arbeidsparticipatie van de vrouw. En hoewel het misschien nog niet helemaal op punt staat, scoren we daar goed op. Er is echter sprake van een ‘incomplete revolutie’: mannen zijn immers niet meer gaan doen in het huishouden en de zorg. Met andere woorden: hoe zit het met de zorgparticipatie van mannen? Tijd om de revolutie compleet te maken!