Moeilijke gesprekken voeren met jouw partner en kinderen over verdeling van huishoudelijke taken
Samen praten over taakverdeling is een noodzakelijke stap om verandering tot stand te brengen. Makkelijk is dat niet. Daarom vermijden we dat zo vaak. Dit handvat helpt je om dit moeilijke gesprek te voeren. Want het is heel belangrijk om deze gesprekken te voeren. Alleen zo maak je het mogelijk om tot een gedeeld eigenaarschap in het huishouden en in de zorg voor het gezin te komen.
Bereid je goed voor
Weet waarover je gaat praten!
Het onbetaalde werk van huishouden en zorg is een bron van frustratie, boosheid en soms eenzaamheid. Een groot deel van het werk is immers onzichtbaar. Daarom wordt het vaak onvoldoende gewaardeerd en zorgt het voor een zware mentale belasting. Dit werk is bovendien vaak ongelijk verdeeld tussen partners. Stereotiepe rolpatronen spelen hier een rol.
Ervaar jij dit ook zo? Ben je ontevreden over hoe het huishoudelijk werk in jouw gezin verdeeld is? Maak voor jezelf eerst duidelijk waarover je ontevreden bent!
- Het huishoudelijk werk zelf? De veelheid aan taken die in jouw korf liggen?
- De mentale belasting? Je krijgt wel hulp maar jij zit altijd aan het stuur. Het denkwerk, het managen, het plannen, afspraken maken, agenda’s in het oog houden …
Wat wil je graag bereiken met dit gesprek? Gaat het over taken die je wilt herverdelen? Gaat het over meer erkenning en waardering voor al het onzichtbare werk?
Weet wat er op je af gaat komen! Bereid je op een moeilijk gesprek voor.
Je partner of je kinderen hebben er waarschijnlijk weinig of geen belang bij om aan de situatie iets te veranderen. Jij wilt sleutelen aan die voorrechten. Wat je sowieso niet kunt, is jouw gesprekspartners veranderen. Dat is iets wat zij zelf moeten willen!
Weet dat jouw partner - en kinderen - hun eigen kijk op de situatie hebben. En die situatie kan verschillen. Het is belangrijk om in het gesprek naar elkaars verhaal te luisteren en zeker niet te zoeken naar aan wie hier nu schuld aan heeft. Om een constructief moeilijk gesprek te voeren is het belangrijk om elkaars standpunt te begrijpen. Wat vind jij belangrijk dat er in het huishouden gebeurt? Waar hechten jouw partner en kinderen meer waarde aan?
Moeilijke gesprekken zijn moeilijk omdat ze vrijwel altijd ook over emoties gaan. Of we ze nu uitspreken of niet, gevoelens kleuren de communicatie tussen gesprekspartners sowieso. Onuitgesproken emoties maken het moeilijk om naar elkaar te luisteren. In een moeilijk gesprek zijn de emoties die beide gesprekspartners voelen en uitspreken in feite de hoofdzaak van het gesprek. Door jullie gevoelens op tafel te leggen, zijn jullie kwetsbaar. De emoties van de ander kunnen jou kwetsen en omgekeerd. Maar zo krijg je ook elkaars verhaal te horen en kom je te weten waarom de andere doet wat hij doet, of niet doet. Aan jullie om samen te zoeken hoe je tot een gedeeld verhaal kan komen.
5 stappen om een moeilijk gesprek over taakverdeling in huis te starten
I. Maak tijd voor het gesprek. Kies het geschikte moment. Vraag vooraf toestemming om het gesprek te voeren en draai er niet omheen. Moeilijke gesprekken gaan een stuk beter als de ander weet dat er ‘iets’ aan de hand is.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik zit ergens mee en ik denk dat het wel wat duurt om het te bespreken? Hebben jullie nu tijd of spreken we een moment af zodat we elkaars aandacht hebben?’
II. Leid het voorzichtig in en vertel wat er op je hart ligt. Probeer de anderen gerust te stellen zodat ze willen luisteren. Bijvoorbeeld: ‘Er zit me al een tijdje iets dwars en het heeft met het huishoudelijk werk hier in dit gezin te maken. Ik wil hier graag met jullie over praten en jullie gevoel en mening hierover kennen.’
Beschrijf jouw ervaring en gevoel zonder iemand te beschuldigen, via de ik-boodschap:
‘Ik heb het gevoel dat ik heel wat tijd investeer in huishoudelijk werk en dat maakt me moe. Ik heb het gevoel dat ik er voor heel wat zaken alleen voor sta. … . Begrijpen jullie mijn gevoel?’
III. Beschrijf heel helder wat je nodig hebt vanuit een positief perspectief. Beschrijf het in de ik-boodschap. ‘Ik heb het nodig dat iedereen in dit huis zijn steentje bijdraagt. Kunnen we hierover praten? Kunnen we samen zoeken hoe we de verantwoordelijkheid voor het huishouden kunnen delen? Ieder naar zijn talenten en beschikbare tijd, maar op een manier dat er voor mij ook meer vrije tijd vrijkomt.’
Als je geïrriteerd over iets bent, zeg het dan. Dit is het moment om te zeggen hoe jij je voelt. Een moeilijk gesprek gaat gepaard met gevoelens en die moet je ook uiten.
IV. Stel vragen, luister naar wat de ander te zeggen heeft. Luister naar het andere perspectief en draag de verantwoordelijkheid voor jouw aandeel erin. Dit is zo belangrijk tijdens het voeren van een moeilijk gesprek. Luister net zo aandachtig als jij zou willen dat de ander het bij jou deed. Het idee is dat je hun verhaal hoort. Het maakt niet uit of je het ermee eens bent, maar je moet het wel begrijpen. Op die manier voorkom je dat het gesprek verzandt in een welles-nietes discussie. Je doet er ook altijd goed aan om je te verontschuldigen voor jouw aandeel in het scheef lopen van de situatie. Druk ook waardering uit voor wat wel goed gaat of is.
V. Land met een concrete aanpak. In het boek 'Het is hier geen hotel' vind je op blz. 183 tot 190 een volledige lijst van huishoudelijke taken. Deze lijst kan inspiratie bieden voor de verdeling van huishoudelijk taken. Gebruik je deze lijst niet, dan kan je vragen aan elk lid van het huishouden om een top drie van clusters (geen deeltaken!) op te stellen. Begin bij jouw talenten om je voorkeuren aan te geven. Wat vind jij fijn om te doen? 'Waar ik het liefst eigenaarschap van op mij neem, is … Wat ik ook nog fijn vind om te doen is … Het ligt mij ook wel om …'
Die puzzelstukjes leg je nu bijeen. Maak een verdeling maar let op, iedereen moet water bij de wijn doen!
Onthoud: je weet nooit hoe een moeilijk gesprek zal verlopen en accepteer dat het niet makkelijk zal zijn. Dit gaat niet over perfect zijn, je gelijk halen, winnen of een ruzie ontwijken. Het gaat om open en eerlijk zijn. Durf je kwetsbaar open te stellen en je gevoelens uit te spreken. Ja, het is soms eng, maar het maakt jullie band alleen maar sterker. En meer vrije tijd en minder frustratie krijg je er als cadeau bovenop!