Kruimelpad
- Home
- Laat Je Inspireren Door Femma Maakt Het
- Welzijn
- Meer aandacht voor mentale en fysieke gezondheid! Een greep uit vele onderwerpen!
Meer aandacht voor mentale en fysieke gezondheid! Een greep uit vele onderwerpen!
Maak een keuze uit de vele thema's die Liesbeth Mattart geeft rond mentale en fysieke gezondheid.
https://docs.google.com/document/d/1uCFRHaIX3IKXkBsMiyoDYnVId_YmZ3GQErBwlgRa8uQ/edit?usp=sharing
Hoe een burn-out voorkomen? Stress de baas.
Opgebrand, uitgeput en leeg? Opgepast je komt in de gevarenzone! 1 op 10 Belgische werknemers kampt met een burn-out, het aantal risicopatiënten is nog nooit zo hoog geweest. Een burn-out komt niet plotseling uit de lucht gevallen maar ontstaat geleidelijk. Het is een langzaam en sluipend proces waardoor je het niet altijd in de gaten hebt. Een burn-out is altijd werkgerelateerd. Enthousiasme, betrokkenheid en ambitie slaan om in voortdurende stress, overbelasting en uitputting.
Laat het zo ver niet komen en bewaak de balans tussen jezelf en je werksituatie. Burn-out is een maatschappelijk fenomeen geworden, dat best preventief wordt aangepakt!
Leren nee zeggen
Iedereen maakt het wel eens mee: iemand vraagt je iets en je zou het liefst neen zeggen, maar dat doe je niet. We willen vaak toch wel graag – in ieder geval een beetje – aardig gevonden worden.
Neen zeggen tegen iemand heeft vaak een negatieve bijklank en is dus niet echt te rijmen met aardig zijn. We vinden het ook heel belangrijk om anderen te helpen. Bovendien werkt het ook nog eens in omgekeerde richting: help jij mij, dan help ik jou. Maar zeg jij neen tegen mij, dan zeg ik de volgende keer ook neen tegen jou. Allemaal redenen waarom we het lastig vinden om neen te zeggen. Maar neen zeggen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Het valt of staat met het creëren van helderheid, bewustwording en het aandurven om eigen keuzes te maken.
Doel van deze workshop is inzicht te geven in de mechanismen achter the disease to please, de ziekte van het willen behagen. Je gaat dieper in op hoe je je grenzen kan bepalen en kunt duidelijk maken dat je iets niet wil doen. Tevens worden er tips en tricks gegeven om diplomatisch neen te zeggen en op die manier bewust te kiezen voor jezelf.
Werken aan veerkracht
Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om ‘doorgroeivermogen’. Het gaat over vlot om kunnen gaan met de veranderingen die onlosmakelijk met het leven verbonden zijn.
Of het nu gaat om het verlies van je job, het verbreken van een relatie, het overlijden van een dierbare, lijden aan een ziekte, een faillissement meemaken, een ongeval hebben, een echtscheiding of de steeds wijder uitdijende gevolgen van Corona... het leven gebeurt nu eenmaal. Iedereen wordt wel eens onderuit gehaald.
De veerkracht verschilt van persoon tot persoon. Het gaat over een samenspel van aanleg en omgevingsfactoren. Sommige mensen zijn van nature veerkrachtiger dan anderen. Toch kan je door oefenen onder andere in positief denken, maar ook door een aantal heel concrete acties je veerkracht vergroten. In deze workshop krijg je daarnaast ook meer inzicht in het denkproces zodat je veerkrachtiger kan zijn als het leven je onderuit haalt.
Het is hier geen hotel!
Zit jij ook gesandwicht tussen de zorg voor je hoogbejaarde ouders en die voor je kleinkinderen?
Is jouw pensioen of dat van je partner in zicht en maak je je stiekem nu al zorgen over de taakverdeling thuis ?
Ga jij het huishouden in je uppie blijven draaien terwijl je man van zijn pensioen geniet?
Hoe ga je om met zoon- of dochterlief die bij jou thuis blijft inwonen en wel erg geniet van jouw 'Hotel Mama'?
Wat doe je daar dan aan? Bestaan er gouden tips die je helpen omdat vele huishoudelijke en zorgwerk beter te verdelen onder alle huisgenoten? Hoe tover je vrije tijd voor jezelf in deze situatie?
Deze workshop schetst niet alleen de maatschappelijke context van jouw probleem en hoe het komt dat vooral vrouwen ermee worstelen. De lesgever maakt ook ruimte voor gesprek met lotgenoten én geeft je ook heel wat concrete tips om dit patroon te doorbreken in je eigen gezin en werk te maken van gedeeld eigenaarschap.
Zorgen voor jezelf geeft meer dan je denkt!
Voor jezelf zorgen lijkt eenvoudig, maar het is best moeilijk. Vaak rennen we zo hard in de ratrace, of zijn we zo gericht op het zorgen voor anderen, dat we totaal uit het oog verliezen wat we zelf graag doen, wensen of nodig hebben.Vrouwen zijn vaak gericht op het zorgen voor anderen (kinderen, ouders, familie en vrienden die hulp nodig hebben, vrijwilligerswerk, mantelzorg). De prachtige kwaliteit die het afstemmen op anderen is vraagt een bepaalde gevoeligheid die we misschien vanzelf hebben, of met vallen en opstaan hebben ontwikkeld. Alleen heeft die kwaliteit geen aan- en uitknopje en realiseren we ons misschien dat we zo gericht zijn op anderen, dat we de voeling met onszelf bij momenten of al lang volledig kwijt zijn.
Hoewel er niets mis is met lekkere badjes, massages en dagjes in de sauna, zijn het slechts pleisters op de zere wonde. We moeten op een veel fundamenteler niveau beter voor onszelf zorgen en dat houdt in dat we ook maatschappelijke vragen zullen moeten stellen.
Goed geslapen
Wat doet slapen met je lichaam? Hoeveel slaap heb je nodig? Welke slaapmythes zijn ware fabels? Hoe ontstaan slaapproblemen? Helpt een slaapmiddel? Ontdek het antwoord op deze en andere slaap-vragen.Tijdens de infosessie ‘Goed geslapen?’ krijg je inzicht in hoe je slaap in elkaar zit en welke fabels onterecht voor waar worden aangenomen. Aan de hand van eenvoudige tips leer je vaardigheden om je slaap positief te beïnvloeden. Ook ontdek je er meer over het ontstaan van slaapproblemen en wat je kunt doen als slaapproblemen je leven dreigen te overheersen.
Deze infosessie helpt je op weg naar een gezonde nachtrust en een uitgerust leven.
Hoe draag je zorg voor personen met dementie?
Dementie is een zeer ingrijpende ziekte en de zorg voor deze personen is een moeilijke opdracht. Duidelijke informatie en ondersteuning zijn daarbij van groot belang. Dementies, zoals de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Pick, zetten je leven op de kop. Jammer genoeg is de geneeskunde nog niet in staat om dit ziektesyndroom doeltreffend te behandelen. Het begeleiden en omkaderen van de persoon met dementie en zijn mantelzorgers verdienen daarom onze volledige aandacht.
Mantelzorgers hebben effectief nood aan maatschappelijke waardering: begrip, begeleiding, ondersteuning in hun engagement en tussenkomst in de zorgkasten.Zorgen voor anderen en tegelijk voor onszelf is niet zo vanzelfsprekend. Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende adem overhouden om verder te gaan? Hoe gaan we om met onze eigen kwetsbaarheid?
Nog meer thema's!
- Klikken we ons geheugen weg
- Red je rug
- Menopauze
Duur workshops: afhankelijk van het thema 2 of 3 uur
Prijs workshops: 40 € per uur + verplaatsingsonkosten
Regio: provincie Oost-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen
Contactgegevens Liesbeth Mattart: zie overzicht workshopsbegeleiders 2024 op vrijwilligerspagina en link in bijlage (na inloggen)